Mika Zibanejad (93) firar efter att ha gjort mål mot Edmonton i helgen.
Mika Zibanejad (93) firar efter att ha gjort mål mot Edmonton i helgen.

Guldhjälten vill öppna dörrarna för fler

Guldhjälte i JVM, ankare i VM-guldlaget i våras och en av nyckelspelarna i klassiska New York Rangers redan vid 25 års ålder. Mika Zibanejad hoppas att hans framgångsrika resa ska inspirera ungdomar med rötter i andra kulturer.

ANNONS
|

- Vi hade ingen hockeybakgrund över huvud taget, så det var lite av en slump att jag hamnade här, berättar centerstjärnan när TT träffar honom på Rangers träningsanläggning i Tarrytown, cirka fyra mil norr om Manhattan.

Den förre djurgårdsspelaren pratar engagerat om rollen som han gärna tar på sig – att som förebild för ungdomar med annan kulturell bakgrund locka dem till hockeyn.

ANNONS

- Jag har väl satts lite i den positionen där jag har fått synas mycket, framför allt i VM, det var jättekul. När man får den chansen så kan man använda den plattformen för att visa att vägen hit inte har varit enkel, men att det inte spelar någon roll var dina föräldrar kommer ifrån. Det är kul att kunna ge den inspirationen, säger Mika Zibanejad.

Universell

Centerstjärnan är universell. Pappa kommer från Iran, mamma från Finland, själv är han född och uppvuxen i Stockholm och bodde i Kanada i fyra år före flytten till USA och "The Big Apple".

Det som började av en slump har blivit till en framgångsrik resa.

Zibanejad fick ett tidigt genombrott som JVM-hjälte 2012 då han tog ett glädjeskutt genom tv-rutan och in i svenska vardagsrum den där januarinatten när han avgjorde rysarfinalen mot Ryssland i förlängning.

Ett mål som bröt en 31 år lång svensk guldförbannelse i JVM.

Det stora genomslaget kom dock i maj när han blev en av de stora guldhjältarna när en ny generation Tre Kronor-spelare vann VM-guld i Köpenhamn. Zibanejad gjorde sex mål och elva poäng på tio matcher och ledde Sveriges fruktade förstakedja med Rickard Rakell och Mattias Janmark.

ANNONS

Skänkte guldbonusen

Han skänkte sin VM-guldbonus på 150000 kronor till ungdomshockeyn i Stockholm och storebror Monir Kalgoum – hockeyagent och före detta spelare som ledde in Mika på hockeyspåret – pytsade in lika mycket.

Exakt hur pengarna ska användas är inte bestämt ännu.

- Nu när säsongen har startat så kollar vi på var pengarna behövs och vad vi ska satsa på. Det är folk hemma, som har inblicken, som kollar på det. Jag har Stockholmshockeyn att tacka för var jag är nu så det känns skönt att kunna ge tillbaka lite.

Där kommer också jobbet med att få in unga med annan kulturell bakgrund inom hockeyn. Något som ansvariga har slitit med i många år.

- Jag tycker det blir bättre och bättre för varje år. Samtidigt är det svårt att vara insatt när man är borta nio-tio månader per år. Men jag försöker följa det så bra jag kan och jag har bra folk hemma som jobbar runt mig, till exempel med guldbonusen. Jag vill ha det ansvaret och göra något bra av det.

ANNONS

Självklar målsättning

Han är ett av de stora affischnamnen i ett New York Rangers som bygger om och föryngrar sitt lag. Klubben har valt att inte utse någon ny lagkapten, utan har i stället fem spelare som rullar som assisterande. Zibanejad, lagets bäste målskytt i fjol med 27 fullträffar, är en av dem.

"Nya" Rangers tippas få en tuff säsong och det har bara blivit en seger på fem matcher i öppningen. Men Zibanejad, ett mål hittills, hoppas att det nya lagbygget ska ta fart och nästa steg är tämligen givet:

- Jag har fått uppleva JVM och VM, och Stanley Cup hade varit en dröm. Gärna så snart som möjligt. Vinner man här i New York så tror jag att man får den stämpeln för evigt.

New York, TT:s utsände

Fakta: Mika Zibanejad

Född: 18 april 1993.

Längd/vikt: 187 centimeter/103 kilo.

Moderklubb: Hammarby.

Klubbar i karriären: Djurgården, Ottawa, Binghamton, New York Rangers.

Främsta meriter: VM-guld 2018, JVM-guld 2012.

Kuriosa: Sveriges yngste NHL-debutant, 18 år och 172 dagar, när han spelade sin första match för Ottawa hösten 2011.

ANNONS