Piteås Josefin Johansson med åtta månader gamla dottern Lilly.
Piteås Josefin Johansson med åtta månader gamla dottern Lilly.

"Guldet är stort, att bli förälder större"

Fjolårssäsongen kommer Piteåstjärnan Josefin Johansson aldrig att glömma. I augusti föddes dottern Lilly och tre månader senare tog hennes fotbollslag SM-guld. Nu siktar lagkaptenen på comeback – och ett nytt guld.

ANNONS
|

Före fjolårssäsongen hade 31-åriga mittfältaren Josefin Johansson burit kaptensbindeln i Piteå i hela sju år. Eftersom hon var gravid blev det ett sabbatsår som spelare. Under första halvan av säsongen klev hon istället in som assisterande tränare.

- Jag kände mig aldrig som en assisterande tränare utan mer som den spelare jag är. Jag såg väl till att vara med så att träningarna flöt bra. Och plocka koner, säger hon och skrattar hjärtligt.

ANNONS

Man märker att hon mår bra. Och fattas bara annat. I dag har hon två guldklimpar hemma. Den 7 augusti föddes dottern Lilly och cirka tre månader senare svarade Piteå IF för en bragdartad insats när laget spelade hem SM-guldet i den allra sista omgången.

- Det här är en säsong som jag aldrig kommer att glömma, säger hon med sin åtta månader gamla bebis i famnen.

På bordet ligger guldmedaljen som hon och de andra spelarna och ledarna fick.

- I fjol var det väldigt många i laget som lyfte sig och som var väldigt drivande. Det fanns liksom inga hinder, säger hon.

Spelade hela matchen

Hon sätter ned Lilly på en filt på köksgolvet. Det första hennes dotter gör är att nypa fast i en liten greppvänlig gummiboll.

- Jag fanns inte med på planen som spelare men jag kände stor delaktighet i guldet ändå. Samtidigt hade vi också Lilly och all den kärlek och glädje som hon skänker mig och min sambo. SM-guldet var stort men att få bli förälder är större, säger hon.

ANNONS

Sommaren 2017 ingick hon också i den svenska EM-truppen. Landslaget känns ändå en bit bort i dag. I helgen spelade hon 90 minuter för första gången sedan födseln.

- Det var jobbigt. På något sätt var det en liten milstolpe att orka i 90 minuter igen. Det kändes i musklerna men det känns ändå skönt att ha gjort det, säger hon.

Under alla år har hon varit en nyckelspelare och ledare på planen. Nu kämpar hon istället för en plats i laget.

- Vi har ett bra lag. Men jag gör allt jag kan för att vara redo. Sedan får vi se vad tränarna tänker inför premiären på söndag, säger hon.

Glädjen ger energi

Föräldraskapet har påverkat henne på flera plan:

- Det är lite mindre sömn och återhämtning men den energin och glädjen jag får av att vara med Lilly ger mig väldigt mycket som jag hoppas och tror att jag kan omvandla till något bra också på fotbollsplanen.

ANNONS

När Piteå IF vann SM-guldet i fjol var det en riktig sensation. Spelade man på norrbottenslaget som vinnare innan serien började gjorde man det till 75 gånger pengarna.

Och på söndag tar Piteå emot Djurgården på LF Arena.

- För oss handlar det om att fortsätta att utvecklas som lag och göra maxade prestationer. Gör vi det kommer vi att vinna fotbollsmatcher. I slutändan kan det räcka riktigt långt. Det vet vi nu, säger hon.

TT

Fakta: Josefin Johansson

Ålder: 31

Familj: Sambon Mattias Mörtberg och åtta månader gamla dottern Lilly.

Längd: 160 cm.

Position: Mittfältare.

Klubbar: Sunnanå 2007–2010, Piteå 2011–.

Övrigt: Storasyster Johanna Larsson har även hon spelat fotboll i högsta serien och lillebror Jonathan Johansson har spelat flera säsonger i elitserien med Kalix Bandy.

ANNONS