Europa är regerande mästare i Solheim Cup.
Europa är regerande mästare i Solheim Cup. Bild: Carlos Osorio/AP/TT

Guide: Den 18:e upplagan av Solheim Cup

Europas golfdamer ska nu försöka försvara Solheim Cup-titeln i den prestigefyllda matchen mot USA.
Här är allt du behöver veta inför golffesten.

ANNONS
|

Vad: Solheim Cup, golfmatch mellan Europa och USA, damer.

När: Fredag-söndag. Spelet inleds klockan 08.10 på fredagsmorgonen.

Var: På Finca Cortesín, cirka tio mil väster om Málaga på den spanska solkusten.

Tv: Eurosport 1, Discovery + och SVT1 och play sänder.

Hur: De bästa spelarna i Europa och USA möts för 18:e gången i en prestigefylld lagmatch. Tolv spelare ingår i varje lag. På fredagen och lördagen spelas fyra foursomematcher (spelarna slår vartannat slag) och fyra bästbollmatcher (bästa resultatet på varje hål räknas). På söndagen spelas tolv singelmatcher.

Europas lag: Maja Stark, Linn Grant, Anna Nordqvist, Caroline Hedwall, Madelene Sagström, alla Sverige, Charley Hull, Georgia Hall, båda England, Céline Boutier, Frankrike, Carlota Ciganda, Spanien, Leona Maguire, Irland, Gemma Dryburgh, Skottland, Emily Kristine Pedersen, Danmark.

ANNONS

USA:s lag: Lilia Vu, Nelly Korda, Allisen Corpuz, Megan Khang, Jennifer Kupcho, Danielle Kang, Andrea Lee, Lexi Thompson, Rose Zhang, Ally Ewing, Cheyenne Knight, Angel Yin.

Kaptenerna: Som spelare deltog Suzann Pettersen i nio Solheim Cup. Norskan satte punkt för golfkarriären genom att sänka den avgörande putten när Europa vann 2019. För två år sedan var hon en av vicekaptenerna till Catriona Matthew.

I USA är Stacy Lewis kapten för första gången. Som spelare var hon världsetta i totalt 25 veckor och spelade fyra Solheim Cup, den sista 2017. Två år senare tvingades hon tacka nej på grund av ryggproblem.

Banan: Finca Cortesín är en storslagen och vacker golfanläggning som inkluderar ett lyxhotell och en bana i absolut toppklass. Förutom de snabba greenerna är en av utmaningarna att banan är väldigt kuperad, vilket kan bli svettigt för de spelare som får förtroendet att spela två matcher på samma dag.

Vädret: Mestadels stekande sol och runt 26-27 grader väntar under alla tre speldagar. Dessutom en hel del vind, inte minst under helgen, vilket förstås lär göra banan ännu svårare.

Publiken: Att döma av tillströmningen redan under inspelsvarven kan Europa räkna med ett starkt stöd från hemmapubliken. Och när det vankas Solheim Cup brukar inte golfpubliken vara lika artig som vanligt, vilket är en av tjusningarna med tävlingen. Hemmalaget har vunnit 12 av de 17 Solheim Cup som har spelats.

ANNONS

Svenskorna: Anna Nordqvist har inte missat Solheim Cup en enda gång sedan hon blev proffs och gör sitt åttonde raka framträdande. Caroline Hedwall är med för femte gången, medan det är tredje gången som Madelene Sagström ingår i Europalaget. Och så debutanterna, kompisarna och stjärnskotten Linn Grant och Maja Stark, båda födda 1999.

Stjärnorna: Europa har bland annat en färsk majorvinnare i franska världsfemman Céline Boutier, formstarka Solheim Cup-specialisten Charley Hull, spanska hemmahoppet Carlota Ciganda och två hajpade blågula debutanter i Linn Grant och Maja Stark. Och glöm inte irländska Leone Maguire, som var enorm i sin debut för två år sedan.

I USA är Lexi Thompson och Nelly Korda de två stora fixstjärnorna. Men Thompson har varit oerhört formsvag i år och världstrean Korda har haft lite skadeproblem. Heta rookies finns det gott om: Lilia Vu har vunnit två majors i år och är världstvåa, Allisen Corpuz vann US Open och 20-åriga Rose Zhang spås en lysande framtid.

Senaste mötet: Europa vann med 15–13 på Inverness Club i Toledo, Ohio, för två år sedan. Det var blott andra gången som det blev europeisk seger på amerikansk mark. Nu kan Europa skriva historia genom att för första gången vinna tre raka Solheim Cup.

ANNONS

Historiken: Den första upplagan av tävlingen spelades i Lake Nona, Florida, 1990. USA har vunnit tio gånger, Europa sju. Men i de sex senaste mötena har Europa övertaget, 4–2.

ANNONS