Hirving Lozano var segerskytt när Mexiko mötte Tyskland i VM-premiären. Arkivbild.
Hirving Lozano var segerskytt när Mexiko mötte Tyskland i VM-premiären. Arkivbild.

Hett möte när Mexiko vill vinna gruppen

Stilla flyter Don – och hett skiner solen. Mexiko mot Sydkorea blir en värmechock i Rostov på midsommardagen, med mexikanskt sikte på gruppsegern.

ANNONS
|

Matcharenan känns som rena potatiskokaren, när sydkoreanerna kliver ut för en stilla inbollning i midsommarhettan.

Temperaturen ligger en bra bit över 30. Och det är vad som väntar även under matchen mot Mexiko.

- Vädret blir en avgörande faktor. Det är mycket varmare än väntat, men vid 18-tiden börjar det blåsa lite så spelarna ska nog kunna anpassa sig, tror förbundskapten Shin Tae-Yong.

ANNONS

Hyllad Lozano

Hett lär det även bli på läktarna. Redan på morgonplanet från Moskva, ett och ett halvt dygn före match, hejas det högljutt från sombrero-utrustade mexikanska supportrar.

- Hirving Lozano! Hirving Lozano! är ett av favoritropen hos de många mexikaner som åkt över Atlanten för att följa sitt landslag i Ryssland.

22-årige Lozano gjorde 17 ligamål då hans PSV Eindhoven vann nederländska ligan i år. Och det var han som fintade bort Mesut Özil och drämde in segermålet i Mexikos skrällvinst mot Tyskland i söndags.

Sydkorea vet att motståndarpubliken kommer att höras mest.

- Men det är inget problem. Det gör bara matchen mer spännande, hävdar mittfältaren Lee Jae-Sung.

"Inga extrapoäng"

Sydkorea och Mexiko möts tre timmar innan Sverige ställs mot Tyskland i Sotji. På den nybyggda arenan i Rostov, några stenkast från floden Don, har framför allt Mexiko en stor chans att ta kommandot om gruppen.

ANNONS

Seger mot Sydkorea innebär att det sannolikt räcker med oavgjort mot Sverige för att bli gruppsegrare och därmed kanske slippa Brasilien i en åttondelsfinal.

Lagkapten Andrés Guardado varnar dock för att dra för stora växlar av segern mot Tyskland.

- Den gav tre väldigt värdefulla poäng, men vi är inte klara än. Och vi får inga extrapoäng för att det var Tyskland vi slog, säger Guardado.

Byter uppställning?

Inför Tysklandsmatchen hade förbundskapten Juan Carlos Osorio lagt upp taktiken redan ett halvår i förväg. Frågan är vad den noga planerande colombianen har tänkt sig den här gången. Matchen mot Sydkorea är Osorios 50:e som förbundskapten och han har flitigt gjort sig känd för att anpassa laget efter vem man möter.

Samma startuppställning som mot Tyskland lär det knappast bli – Osorio har under de 49 tidigare matcherna aldrig ställt upp samma lag två gånger om.

- Vi har stor respekt för Sydkorea – men vi har alla chanser att vinna. Jag hoppas bara att vi inte tar bort foten från gaspedalen, säger Osorio på presskonferensen inför matchen.

ANNONS

"Vi kan vinna"

Sydkorea har samtidigt inte gett upp hoppet. När förbundskapten Shin var bas för det sydkoreanska OS-landslaget i Rio de Janeiro 2016 ledde han dem till en 1–0-seger mot just Mexiko.

- Jag vet ganska bra hur vi kan slå latinamerikanska lag. Om bara spelarna kan genomföra det så kan vi vinna, säger Shin Tae-Yong i Rostov.

Rostov, TT:s utsände

Fakta: Mexiko i VM

Mexiko har bara missat fem VM-slutspel sedan starten 1930, men har sällan nått särskilt långt. Laget har dock inte missat att gå vidare från gruppspelet i något VM man spelat sedan 1978. Så här har det gått:

  • 1930: ut i gruppspelet
  • 1950: ut i gruppspelet
  • 1954: ut i gruppspelet
  • 1958: ut i gruppspelet
  • 1962: ut i gruppspelet
  • 1966: ut i gruppspelet
  • 1970: kvartsfinal i hemma-VM, ut mot Italien (1–4)
  • 1978: ut i gruppspelet
  • 1986: kvartsfinal i hemma-VM, ut mot Tyskland (1–4 efter straffar)
  • 1994: åttondelsfinal, ut mot Bulgarien (2–4 efter straffar)
  • 1998: åttondelsfinal, ut mot Tyskland (1–2)
  • 2002: åttondelsfinal, ut mot USA (0–2)
  • 2006: åttondelsfinal, ut mot Argentina (1–2 efter förlängning)
  • 2010: åttondelsfinal, ut mot Argentina (1–3)
  • 2014: åttondelsfinal, ut mot Nederländerna (1–2)

Totalt har laget spelat 54 VM-matcher, vunnit 15, spelat 14 oavgjorda och förlorat 25.

ANNONS