Förbundskapten Rikard Grönborg har gjort sin sista match i Tre Kronors bås.
Förbundskapten Rikard Grönborg har gjort sin sista match i Tre Kronors bås.

Grönborgs era över: "Jättebittert"

Tre Kronors VM är över. Likaså Rikard Grönborgs tid som förbundskapten.

ANNONS
|

Köln och Paris 2017, Köpenhamn 2018 – check.

Bratislava och Kosice 2019 – nie.

Förbundskapten Rikard Grönborgs sista resa med Tre Kronor var aldrig riktigt nära att få något glimrande slut med ett historiskt VM-guld i tre raka turneringar.

50-åringen fick i stället avsluta sina tre år som huvudansvarig i Sveriges bås med en sorti i kvartsfinalen i Kosice.

- Det känns som genom hela turneringen att vi har kämpat hockey väldigt mycket, men inte riktigt fått det att lossna fullt ut. Förvarsspelet är något annat som vi verkligen har tryckt på och försökt få ordning på, men inte lyckats med det, sade Grönborg.

ANNONS

"Väntat på kemi"

Finland, utan några ordinarie NHL-spelare, blev en alldeles för svår uppgift och resulterade i en förlust, 4–5 efter förlängning i Steel Arena.

För ett Sverige med rekordantalet 21 NHL-spelare.

- De fick ju inga ja från sina NHL-spelare och har spelat tillsammans med samma lag i två månader. Man ser att de spelar väldigt ikuggat och kan dra på lite mer medan vi kanske väntat lite mer på den här kemin och att få laget att lyfta. Det har vi lyckats med de två senaste åren med samma koncept, så det är svårt att sätta fingret på varför det gick så här, sade Grönborg.

Han fick frågan vad han kommer att ta med sig från sina år med Tre Kronor och juniorlandslaget.

- När allt är sagt och gjort tror jag att jag kommer att minnas VM-gulden två år i rad, som vi inte hade gjort sedan början av 1990-talet, VM-guld på hemmaplan 2013 (som assisterande) och JVM-guldet som vi bara lyckats med två gånger i historien. Så det kommer man att ta med sig.

ANNONS

Lång resa

För Grönborg väntar en lång nattresa med buss tillbaka till Bratislava. På fredagen lyfter flygplanet till Stockholm och när han är tillbaka på svensk mark väntar en hel del administrativt arbete innan han hamnar ”mellan två jobb”. Det är dock en tillvaro som han inte behöver befinna sig i allt för länge, då han inför VM skrev på ett tvåårskontrakt med den schweiziska klubben ZSC Lions.

Zürichklubben har blivit mästare sex gånger på 2000-talet, men hade en misslyckad säsong senast och klarade sig kvar i kval.

Tidigare assisterande förbundskaptenen Johan Garpenlöv tar över huvudansvaret för Tre Kronor.

Kosice, TT:s utsände

Fakta: Rikard Grönborg

Född: den 8 juni 1968 i Huddinge (50 år).

Bor: Stockholm.

Jobb: Förbundskapten för Tre Kronor.

Tidigare tränare i: Saint Cloud State University (NCAA), University of Wisconsin-Stout (NCAA III), Great Falls Americans (AWHL), Central Texas Blackhawks (AWHL), Spokane Chiefs (WHL), Sverige U18, Sverige U20.

Turneringshistorik: Förlust i World Cup-semifinalen mot Europalaget 2016, straffseger mot Kanada i VM-finalen 2017, förlängningsförlust i OS-kvartsfinalen mot Tyskland 2018, straffseger mot Schweiz i VM-finalen 2018, förlust mot Finland i VM-kvartsfinalen 2019.

Främsta meriter, Tre Kronor: 3 VM-guld (ett som assisterande, två som förbundskapten), 1 VM-silver, 3 VM-brons, 1 OS-silver. Juniorkronorna: 1 VM-guld, 4 VM-silver, 1 VM-brons. Småkronorna: 2 VM-silver.

Aktuell: Förlusten mot Finland blev Grönborgs sista match som Tre Kronors förbundskapten. Nu väntar ett tränarjobb i schweiziska ZSC Lions.

ANNONS