Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Linköping vann tack vare grishockeyn.

Grishockey gav Växjö segern

Fjärde vinsten på de sex senaste omgångarna – och regerande mästarklubben har vaknat på allvar. Växjös recept för att slå Linköping med 3–1 var grishockey.

Efter andra SM-guldet i våras fick Växjö en tung start av årets säsong.

Delvis på grund av alla nya spelare – men målvakten Viktor Fasth tyckte heller inte riktigt att laget var förtjänt av fler poäng i inledningen.

- Visst hade vi lite stolpe ut en del matcher. Men det var också lite som att vi inte krigade fullt ut för att få marginalerna med oss. Vet inte om vi trodde att det skulle gå lite lättare, menar den 36-årige burväktaren.

Grymt bra försvar

Nu har smålänningarna vunnit fyra av de sex senaste omgångarna – och blev första lag i höst att sno åt sig samtliga tre poäng mot hemmastarka LHC.

- Alla sliter och vi gör en grymt bra kämpainsats. Det är precis så vi måste spela i en så här otroligt tajt serie. Inte minst mot Linköping som är så vassa på hemmaplan.

Tränaren Sam Hallam menade att segerreceptet var att spela en riktig ”grishockey”.

- Ja, det var mycket att blocka och boxa ut. Vi bjöd dem inte på någonting. Kanske inte så roligt att titta på för publiken, men vi gör det väldigt bra defensivt och tar vara på våra chanser framåt, säger han.

Två av gästernas mål kom till i powerplay – både landslagsmannen Joel Perssons tunga skott till 1–0 och Julius Junttilas viktiga 2–1 i slutet av den andra perioden.

Tavlor

3–1 av juniorlandslagsmannen Pontus Holmberg var ett snabbt anfall, där han frispelades av Liam Reddox – en fullträff som knäckte östgötarna.

Linköping – som hade åtta segrar på raken i egna arenan och toppade tabellen – har därmed åkt på sex raka förluster (två efter straffar).

- Vi stångade oss blodiga, men kom inte åt dem. Sedan utnyttjade Växjö våra misstag, suckar tränaren Tommy Jonsson.

Jonas ”Monstret” Gustavsson var tillbaka i kassen efter sin hjärnskakning – en efterlängtad comeback då LHC förlorat samtliga matcher andrekeepern Jakob Johansson vaktat kassen.

Men inte heller det räckte – och ”Monstret” bjöd även på en tavla fram till Växjös andra mål, som var ett långskott från kanten via benskyddet och in.

Även Viktor Fasth ingripande vid Andrew Gordons kvittering till 1–1 var tveksamt.

- Det skottet ska jag ta. Men han är smart och skjuter exakt när jag rör på mig, menar Fasth.

För övrigt agerade Viktor väldigt säkert i buren – och toppar nu målvaktsligan med 94,22 i räddningsprocent.

Men i Tre Kronor var han inte med under Karjala cup.

- Jag tackade inte nej, utan fick helt enkelt inte frågan. Men jag ställer gärna upp nästa gång, säger Viktor Fasth.