Konstgräs skapar konstgrässpelare, anser landslagskaptenen Andreas Granqvist. Helsingborgs mittback tror att det leder till att svenska spelare får det svårare att konkurrera i Europa. Arkivbild.
Konstgräs skapar konstgrässpelare, anser landslagskaptenen Andreas Granqvist. Helsingborgs mittback tror att det leder till att svenska spelare får det svårare att konkurrera i Europa. Arkivbild.

Granqvist: "Svårare att lyckas ute i Europa"

På 10 av 16 allsvenska arenor spelas fotbollen på konstgräs. Ett underlag som hämmar svensk fotboll, anser landslagskaptenen Andreas Granqvist.

ANNONS
|

När allsvenskan sparkar i gång kommer 10 av 16 klubbar att spela 24 av 30 matcher under säsongen på konstgräs. De enda klubbar som har naturgräs eller hybridgräs på sin hemmaarena är AIK, Helsingborg, IFK Göteborg, Kalmar, Falkenberg och Malmö FF.

- Jag tycker faktiskt att det är tråkigt för svensk fotboll och det är jag ganska tydlig med, säger Helsingborgs lagkapten Andreas Granqvist till TT.

ANNONS

- Jag har spelat utomlands i så många år och där är det till 90 procent vanliga gräsplaner. Och det är så det ska vara. Fotboll ska spelas på gräs.

Inget närkampsspel

Han framhåller att han är väl medveten om att förutsättningarna klimatmässigt är annorlunda i Helsingborg jämfört med Sundsvall och Östersund, men köper inte riktigt att det är konstgräs på vissa andra matcharenor i landet.

- Både i Borås och i Stockholm har man tillräckligt bra klimat för att spela på gräs året om, mer eller mindre, säger Granqvist.

Spelet blir helt annorlunda på konstgräs, säger mittbacken.

- Det som jag märker som störst skillnad är att det mer eller mindre inte blir något närkampsspel på konstgräs. Du kommer knappt in i dueller, du blir väldigt avvaktade och kommer du fel är du plötsligt helt borta, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Det är ofta de mindre och lite kvickare spelarna som trivs jättebra på konstgräs, men sedan blir de kanske sålda utomlands och helt plötsligt får de inte speltid. Vi får konstgrässpelare och de får det mycket svårare att lyckas ute i Europa.

Granqvist anser att hybridgräset är vägen framåt för svensk fotboll.

- Jag tror att det är framtiden. För du märker knappt att det är konstgräs i. Jag tror att det är viktigt att Svenska fotbollförbundet och SEF (Svensk elitfotboll) i samarbete med kommunerna gör något. Att man kanske bygger upp en fond med kapital där framför allt klubbarna mest norrut kan få bidrag för att få till bra planer, säger han.

Hybrid i Malmö och Göteborg

Malmö FF valde i vintras – inför hemmamötet med Chelsea i Europa League – att lägga in en hybridmatta, som består av knappt tio procent konstgräs. Samma lösning finns på Gamla Ullevi i Göteborg.

ANNONS

- En matchplan som är av konstgräs räknar man med en livslängd på tre till fem år. Det är väl vad vi har haft med naturgräs också. Hybriden hoppas vi ligger på minst den livslängden, men framför allt att kvaliteten ökar det sista året, säger Malmö FF:s vd Niclas Carlnén.

TT

Fakta: Underlaget i allsvenskan

Klubbarnas underlag i herrallsvenskan:

Naturgräs (4): AIK, Kalmar, Helsingborg, Falkenberg.

Hybridgräs (2): Malmö FF, IFK Göteborg.

Konstgräs (10): Häcken, Djurgården, AFC Eskilstuna, Sundsvall, IFK Norrköping, Hammarby, Elfsborg, Sirius, Örebro, Östersund.

Fakta: Allsvenska premiäromgången

I dag: Falkenberg–Örebro, Kalmar–Sirius, AIK–Östersund (alla klockan 15.00), Helsingborg–Norrköping, AFC Eskilstuna–IFK Göteborg (båda klockan 17.30).

Måndag: Elfsborg–Hammarby, Malmö FF–Häcken, Djurgården Sundsvall (alla klockan 19.00).

ANNONS