Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Materialsport. Förutom det exklusiva geväret, krävs också en speciell väst och keps, för att ge skytten ultimata förhållanden.

Grön Halmstadskytt till VM i Lissabon

Nästa helg börjar VM i skyttegrenen field target, i Portugal. David Malmberg, från Halmstad, är med i truppen. – Jag hoppas kunna hamna på övre halvan av startfältet, och kanske till och med bli bäste svensk.

Field target är en väldigt ung sport i Sverige. Sporten kommer från England och var ett sätt för jägare att mäta sina färdigheter. Man skjuter med luftgevär, och det speciella är att målen hela tiden varierar i avstånd, höjd och storlek. Dessutom skjuter man utomhus, och vindriktningen måste tas med i beräkningen. David Malmberg har bara skjutit field target i två år.

– Jag sköt lite med luftgevär i min ungdom, och jag köpte ett gevär för några år sen för att skjuta på landet. Sedan satt jag och kollade på nätet kring luftgevärsskytte och upptäckte field target, och tyckte att det var barnsligt roligt, säger Malmberg.

David fick ett brinnande intresse för sporten, och blev snabbt en supernörd. Geväret han köpte när han började hänger nu på väggen, och proffsbössan han skjuter med i dag är så pass kraftig att den kräver vapenlicens. När han inte är på landet och skjuter, kan han träna på regementets skjutbana, där han är civilanställd, och jobbar med it. 

Det går ungefär 20 tävlingar om året i Sverige inom field target, och David försöker vara med på så många som han hinner. Hans tävlande den senaste tiden har alltså varit så pass bra att den räcker till en plats i den VM-trupp som Sverige skickar till Lissabon.

– Jag är med i truppen som ett wild card, kan man säga. Jag är mest med för att se och lära, men jag hoppas ändå kunna bidra, säger David.

Förutom att varje skytt tävlar individuellt, tävlar också de åtta svenska skyttarna som ett lag. Efter varje tävling räknas de fyra bästa svenska skyttarnas poäng ihop för en lagpoäng, och där hoppas Malmberg kunna hjälpa laget.

Men VM i Portugal blir inte Malmbergs första internationella äventyr. Förra året var han och med och sköt under EM i Spanien. Då var han inte uttagen i det svenska laget, utan anmälde sig som friskytt. Han hamnade då precis på nedre halvan av startfältet. Men nu, med dubbelt så lång erfarenhet som skytt, hoppas han att det ska gå ännu bättre.

Tävlingarna börjar nästa fredag, men Malmberg checkar in sin bössa och flyger ner flera dagar innan. De har två hela dagar ägnade åt att skjuta in sig på arenan i Lissabon.

– Det kommer vara runt 30 grader tiden vi ska tävla. När det blir varmt rör metallerna i siktet på sig, och det gäller att hinna anpassa vapnet till värmen.

Fler lokala sportnyheter hittar du här