200404 Stefan Persson på hästen Mr Jäger under travloppet lopp 7 i v75 den 4 april 2020 i Malmö.Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92480
200404 Stefan Persson på hästen Mr Jäger under travloppet lopp 7 i v75 den 4 april 2020 i Malmö.Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN / kod PA / 92480 Bild: Petter Arvidson

Gräddhyllan för Persson som rycker mot tusenklubben

Att synas regelbundet i travets elitserie V75 är få förunnat och vägen dit är oftast lång och mödosam. Under säsongen har ett nytt namn tagit plats på gräddhyllan. Stefan Persson har efter drygt 30 år i branschen kommit till den här positionen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

När V75 landar på hemmabanan i Halmstad är han den kusk jämte Björn Goop som är ensam om att köra i samtliga sju avdelningar.

– Spontant tror jag inte att jag tidigare kört i samtliga V75-lopp, funderar Stefan.

När det på allvar lossnade för Stefan som catchdriver runt halvårsskiftet har det gott med raketfart. I skrivande stund har han vunnit 109 lopp och är en av tio kuskar i landet i år som kört över ettusen lopp.

Återväxten säkrad för Stefan Persson

I ett perspektiv är Stefans siffror småpotatis. Suveränen Ulf Ohlsson har tävlat i drygt 2300 lopp och på 313 segrar leder han den allsvenska kuskligan. Det är bara att lyfta på tomteluvan för den prestationen.

ANNONS

Ambitionen hos Stefan är att försöka bygga vidare på den guldsits han jobbat sig fram till.

– Jag sitter i bilen och ser att den rullat 6000 mil sedan början på maj.

Han försöker ge en tydlig bild av jobbet som professionell kusk som far land och rike runt.

Påslaget i energin är talande hos Stefan. Han har i sin satsning stort stöd från frun Linda som sköter stora delar av träningen av stallets fyra hästar. Sedan finns ju återväxten säkrad i sonen Alex.

Nyckelkusk är etiketten på Stefan hos V75-spelarna som redan gjort honom till tidig favorit med en trio hästar. Utan tvekan har Stefan bästa chansen med stjärnskottet Farlander Am i Johan Svenssons träning.

– Hade hästen startat i guld hade jag trott på honom även där, hävdar Stefan.

Farlander Am gör debut i silver men trots bakspår på kort distans flaggar Stefan med toppchans. Hästen har varit och är enligt honom exceptionellt bra och han känner inga svagheter i honom.

Treåring som ligger varmt om hjärtat

Stefans bror Håkan har också trimmat igång formen i stallet. Bring Me Money och Four Guys Dream är en duo som är streckvärda. Stefan känner sig sällan slagen bakom Four Guys Dream som har lopp i kroppen.

ANNONS

Bring Me Money är också i fin författning men kan få svårt att utmana Jerry Riordans Nouba Mom som blixtrade till senast så det slog gnistor runt henne.

Familjelyckan stod senast i fokus hos Perssons. Nu får Global Bergkamp axla stallets ära och treåringen ligger Stefan och Linda varmt om hjärtat. Hästen kan vinna på grundkapaciteten men det saknas några procent till toppformen.

Och procentuellt har treåringarna det problematiskt att vinna i lägsta V75-klassen. Men att sätta en slant på Stefan statistiskt är väl investerat kapital. Han har 49 i segerprocent med favoriter och det är på samma nivå som Erik Adielsson.

I takt med att Stefan sprängt vallen på 100 segrar i år ser han en möjlighet att nå tusen segrar inom drygt ett år. Det saknas drygt 140 segrar innan han når en plats i den celebra tusenklubben.

Den här V75-omgången går i hemmalagets tecken och vid sidan om de stora nycklarna i Stefan Persson och Jerry Riordan dyker Hanna Lähdekorpi upp med den intressanta trion Quantum Roc, Keegan Trot och framförallt Payet D.E. som kan bli vinterns häst.

ANNONS