Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre nyblivna tyska mästare med Flensburg-Handewitt – Jim Gottfridsson, Hampus Wanne och Simon Jeppsson – anlände på tisdagen till Malmö för att ladda inför handbollslandslagets första VM-playoffmatch mot Nederländerna.

Gottfridsson: Större idrottsfiaskon har hänt

En förlust skulle vara ett historiskt misslyckande. EM-silvermedaljören Sverige är storfavorit mot Nederländerna i playoff till handbolls-VM i Danmark och Tyskland.

De svenska handbollsherrarna har spelat 23 av 25 världsmästerskap sedan det första arrangerades 1938. Nederländarna har bara spelat ett (1961).

På lördag möts den blågula stornationen och den orangea lilleputtnationen i 's-Hertogenbosch. Den första matchen av två i playoff till VM i Danmark och Tyskland nästa år.

- I startsexan har de (Nederländerna) ändå ett par spelare från Bundesliga. Det är ingen blåbärsnation, jämfört med Bahrain eller så där. Ska man vara ärlig så över 120 minuter ska vi vinna den här matchen, det är inget snack om det. Men större idrottsfiaskon har hänt, säger Jim Gottfridsson.

Den 25-årige Flensburg-Handewitt-stjärnan röstades fram som EM:s mest värdefulle spelare när Sverige tog silver i januari. Finalförlusten mot Spanien (23–29) vid mästerskapet i Kroatien tvingade Sverige till de stundande VM-playoffmatcherna mot Nederländerna. Motståndarnationen tog sig till playoff via ett kvalgruppspel mot andra sämre rankade nationer som inte spelade EM.

Gottfridsson vill se ett fokuserat landslag som vinner stort på nederländsk mark, inför returen i Kristianstad på onsdag.

Tysk ligamästare

- Vi måste verkligen vara på tårna, göra en bra första match och få med oss ett bra resultat hem till Sverige. Det viktigaste är att vi fokuserar på oss själva och inte så mycket på dem. Gör vi en bra prestation kommer vi att vinna, säger han.

I söndags säkrade Gottfridsson, tillsammans med landslagskollegerna Hampus Wanne och Simon Jeppsson samt tidigare landslagsstjärnorna Tobias Karlsson och Mattias Andersson, Flensburg-Handewitts ligaguld i tyska Bundesliga.

Efter Champions League-titeln 2014 och seger i tyska cupen 2015 har Ystadssonen "Gotte" nu vunnit de tre tyngsta titlarna i den europeiska klubblagshandbollen.

"Fruktansvärt tungt"

- En Bundesligatitel är stort på ett helt annat sätt, serien startar i augusti och slutar i juni. Man spelar "final" en till två gånger i veckan. Man märker på sponsorer och fans att det största man kan vinna är tyska mästerskapen. Det väger fruktansvärt tungt, säger Jim Gottfridsson.

När VM arrangeras i Danmark och Tyskland i januari så är Flensburg, vid den dansk-tyska gränsen, inte en av värdstäderna. Men Gottfridsson – som har kontrakt med storklubben i två år till – ser fram emot mästerskapet ändå.

- Det är klart det skulle vara kul, alla mästerskap är roliga. Både för en personligt och för svensk handboll är det otroligt viktigt, och ett mål man har, att vara med på mästerskap. Det är en härlig bubbla att få vara med i.