Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jim Gottfridsson är tillbaka efter fotledsskadan och ser fram emot EM-premiären om en vecka. Landslaget har samlats i Göteborg och ska värma upp med två landskamper mot Ungern.

Gottfridsson nära EM-form efter skadan

När EM-truppen togs ut fanns spelmotorn Jim Gottfridsson med, trots att han gick skadad. Nu, med en vecka till premiären, är han fullt spelklar igen.

Höstsäsongen hade knappt börjat när handbollslandslagets mittnia Jim Gottfridsson fick en fotskada som krävde operation.

- Ett ledband gick sönder när en spelare landade över mig i en match, säger han om skadan som han drabbades av i september.

- Men jag gjorde comeback den tionde december och har varit med i tre matcher. Nu jagar jag de sista procenten till toppform.

Bra träningar

Vägen mot EM har underlättats av att Gottfridssons tyska klubblag Flensburg haft ett spelschema som inte varit så tätt.

- Jag har lyckats träna mycket handboll mellan matcherna, säger 25-åringen.

Han ledde anfallsspelet när Sverige gjorde ett bra VM ifjol. Det blågula landslaget åkte ut i en jämn kvartsfinal mot Frankrike, värdnationen som sedan slog Norge stort i finalen om VM-guldet.

- Vi fick igång försvarsspelet och målvakterna. Vi fick kontra på allt. Det var framförallt det vi lyckades med. Vi fick också igång ett bra anfallsspel med mycket rörelse och bredd, säger Jim Gottfridsson om VM, och ger förbundskaptenerna Kristján Andrésson och Martin Boquist stor del i prestationen.

Håller i taktpinnen

Kristján Andrésson lyfter också fram Gottfridsson.

- Han håller taktpinnen i anfallsspelet väldigt bra. Han håller ihop spelet, är metodisk och är duktig på att tänka ett steg extra, säger Andrésson.

Orosmolnet i EM är hur Jim Gottfridsson, efter skadan, klarar det tuffa schemat med match varannan dag.

- Vi försöker jobba upp hans tålighet, säger Andrésson, med en veckas samling och två matcher mot Ungern kvar innan EM-premiären.

Viktig premiär

Sverige möter Island, Serbien och värdnationen Kroatien i det första gruppspelet. Tre lag av fyra går vidare.

- En tuff grupp. Första matchen mot Island blir jätteviktig. Serbien är ett extremt bra handbollsland, mycket bättre än folk kanske tror, säger Jim Gottfridsson.

Och att slå Kroatien inför en fanatisk publik i Split är inget som kan ingå i någon förhandskalkyl.

Om Sverige går vidare, väntar sannolikt VM-finalisterna Frankrike och Norge i nästa gruppspel.

- Det gäller att vinna så många matcher som möjligt längs vägen, säger Gottfridsson bestämt.