Björn Goop och Readly Express när de vann Prix d'Amerique. Nu har de också vunnit SM. Arkivbild.
Björn Goop och Readly Express när de vann Prix d'Amerique. Nu har de också vunnit SM. Arkivbild.

Goop och Readly Express vann SM-travet

Efter tre lopp i rad utan seger var det dags för Readly Express att stå överst på prispallen igen. Sexåringen var ensam på plan i SM som avgjordes på Åbytravet. I sulkyn satt Björn Goop som körde till spets redan efter 600 meter och hade sedan full koll på övriga fältet.

ANNONS
|

Readly Express vann även SM i fjol – med Jorma Kontio i sulkyn.

Björn Goop har kört i de två sista loppen. Allt med sikte mot Prix d’Amerique sista söndagen i januari nästa år. Raedly Express och Goop är ju titelförsvarare i världens tuffaste travlopp.

Det här var sista loppet i Sverige innan tränaren Timo Nurmos börjar uppträningen mot Prix d’Amerique. När Nurmos åker till Frankrike med sin stjärna är ännu inte bestämt.

- Målsättningen är förstås att försöka försvara segern från förra vintern. Det kommer nya motståndare hela tiden men samtidigt är Readly Express ett år äldre och mer rutinerad också, säger Björn Goop som gärna minns PDA-segern.

ANNONS

- Jag tänker nog på lopp varje dag. Prix d’Amerique är det största och finaste man kan vinna och jag tackar Readly för att han gjorde det möjligt.

Hänt mycket i veckan

Det har varit en händelserik vecka för Björn Goop och Timo Nurmos.

I tisdags blev Björn Goop den segerrikaste travkusken i Sverige när han passerade pappa Olle som stod på 6745 segrar. I fredags tog Goop tre segrar på Vincennes. Den största kom i EM för treåringar som han vann med franske Face Time Bourbon.

Björn Goop vaknade upp i Paris på lördagsmorgonen – ett år äldre. På lördagen fyllde han nämligen 42 år och firade med en SM-seger.

- Ja, det har hänt en del de senaste dagarna, säger Goop och ler.

Timo Nurmos var också i Paris i fredags där hans fyraåring Villiam vann Europaderbyt.

Tillbaka som vinnare

Cash Crowe var tillbaka som vinnare. Femåringen har drabbats av sjukdomar under sommaren och bara gjort två starter sedan hon vann Stoderbyt i september i fjol. Christoffer Eriksson körde tidigt till spets och Cash Crowe travade undan till seger i fin stil.

ANNONS

Tränaren Petri Puro var belåten efter SM-segern som gav 500000 kronor.

- Väldigt skönt att hon är tillbaka. Ett tag i somras, när hon drabbades av allt möjligt, var jag nära att ge upp. Tur att jag inte gjorde det, säger Puro som både äger och tränar Cash Crow.

TT

Fakta: Samtliga SM-vinnare på Åby

Montéryttare: Jenni Åsberg/Robin Hood.

Amatörer: Malin Viklund/Mellby Entré.

Monté: Jenni Åsberg/Order To Fly.

Lärlingar: Micael Lindblom/Athos Race.

Ungdom: Mats Djuse/Hakon Von Haithabu.

Ston: Cash Crowe/Christoffer Eriksson.

SM: Readly Express/Björn Goop.

ANNONS