Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Golfundret Ringenäs GK vill växa mer

Ringenäs GK har upplevt ett fantastiskt 2020!
Julia Engström fortsatte kliven mot världstoppen med två segrar och en slutlig andra plats på Europatouren medan Ingrid Lindblad blivit europamästare i lag och debuterat i US Open.
– Vi har haft bra spelare på tjejsidan i snart 15 år och målet är att nu även utveckla herrsidan, säger Thomas Lindström, tränare i klubben.

Söndagen den 1 mars 2020 blev en milstolpe i Ringenäs GK:s historia.

Det var då som affischstjärnan Julia Engström gjorde en fenomenal upphämtning i New South Wales i Australien och blev den första i klubben att knipa en historisk första seger på Europatouren.

Tonåringen hade varit nära några månader tidigare, men magsjuka stoppade henne när hon ledde i Kenya.

Av bara farten blev det en seger till i Frankrike i september och den gången ledde Engström stort, men höll undan efter att bland annat ha gjort hole-in-one.

Lindblads succé i US Open

På andra sidan Atlanten har klubbkompisen Ingrid Lindblad gjort bra i från sig. 20-åringen, som går på college i Louisiana i USA, ingick i det svenska lag som tog tredje raka lag-EM-titeln i höstas.

För några veckor sedan fick Lindblad dessutom debutera i US Open och gjorde en stark insats.

– Det betyder mycket när någon annan i klubben vinner för då ser vi andra att det går. Det är likadant i landslaget – om en lyckas så vet jag att jag också kan göra det, säger Ingrid Lindblad.

På samma sätt har framgångarna gått i arv i Ringenäs.

Det började i mitten på 00-talet då Josephine Janson vann JSM och sedan visade vägen med några säsonger på Europatouren. Därefter följde Emma Svensson och nu är det Engström och Lindblad som håller Ringenäs fana högt.

Janson visade vägen

Den resa som påbörjades i samband med Jansons framgångar har efterhand vuxit i omfång när elitspelarna blivit fler och ledarna utvecklats, vilket i sin tur gjort att nätverken runt stjärnorna blivit bättre och starkare.

– Pusselbitarna har fallit på plats. Träningen har varit målmedveten från början och tävlingsplanerna förändrats efterhand. Sedan har tjejerna haft experter runt sig under en längre tid och det har gett resultat, konstaterar Thomas Lindström.

Han fortsätter:

– Nu jobbar vi på så som vi har tänkt och försöker utveckla de delarna i Julias och Ingrids spel som vi valt att prioritera. Sedan tar vi in experthjälp till tjejerna när det behövs.

LPGA-touren ett långsiktigt mål

Engström har tagit stora kliv framför allt den nyss avslutade säsongen och vad som händer framöver är osäkert i den coronatid som vi lever i.

– Ett vanligt år hade möjligheten att kvala in till LPGA-touren förenklats, men nu blev det inget kval alls. Julias långsiktiga mål är LPGA och att spela majors – helt enkelt slåss på de stora tävlingarna. Men det finns gott om tid.

Lindblad kommer troligen gå en annan väg.

– Collegetiden har gett henne mycket utvecklingsmässigt. Banorna är tuffa och det innebär att hon också blir det. Sedan får vi se hur det blir om hon går klart college eller avbryter för att etablera sig som professionell. Slutmålet är LPGA-touren.

Hur ser det ut bakom Engström och Lindblad?

– Det är några års mellanrum till nästa kull, men de ungdomarna tränar mycket och ska börja på golfgymnasiet i höst. Alla har en bra grund att stå på när det gäller teknik, träningsmängd och vilja.

Palmquist nästa stjärna från Ringenäs?

Ringenäs har haft mest fokus på damsidan men nu börjar det hända roliga saker även bland herrgolfarna.

– Ja, vi har ett gäng unga killar som är väldigt intressanta och håller högsta nivå i Sverige.

En av dem, 17-årige Nino Palmquist är uttagen i pojklandslaget inför nästa år.

– Vi har flera som är relativt jämna. De här killarna sporrar och driver varandra framåt – vi ser fram mot en spännande resa med dem. Ett inspirerande mål är att vara med och fajtas om SM-guld i lag på både herr- och damsidan om några år. Det känns inte alls orealistiskt.

Fler lokala sportnyheter hittar du här