Golfbana försatt i konkurs

Bäckavattnets Golf AB försattes i går i konkurs på egen begäran. Banbolaget som driver anläggningen har drabbats av en allt sämre golfkonjunktur och två vädermässigt dåliga säsonger.

ANNONS
|

”Vi köpte anläggningen av Bäckavattnets golfklubb efter att de hade kommit på obestånd under 2006 och eftersom det hårdnar allt mer i golfbranschen ser vi inte någon möjlighet att driva anläggningen vidare under dagens förhållanden”, skriver Bäckavattnets Golf AB:s vd Per Lilliefelth i ett pressmeddelande.

Banbolaget har tidigare under året erbjudit Bäckavattnets golfklubb att överta driften genom köp av maskiner, bevattningsanläggning samt all inredning i klubbhus och restaurang för två miljoner kronor, men det avböjde klubben.

– Vi hade ett extra årsmöte i förra veckan och banbolagets bud accepterades inte av årsmötet som ansåg att beloppet var för högt, säger Bäckavattnets GK:s ordförande Bengt Ekberg.

ANNONS

Han fortsätter:

– Tillgångarna hade inte värderats av någon opartisk enligt medlemmarna och maskinparken var inte så bra. Därför gav vi ett annat bud som vi ansåg mer acceptabelt

Det sa Bäckavattnets Golf AB nej till och fann då ingen annan råd än att begära sig själva i konkurs.

Banbolaget har haft det kämpigt en längre tid med miljonunderskott i senaste bokslutet. Själva anser bolaget att kostnaderna för driften med egen personal hela året är för stor i förhållande till golfsäsongen som i realiteten bara pågår i drygt sex månader.

Vädrets makter har heller inte varit på klubbens sida 2010 och 2011.

– Vi har haft oturligt hårda vintrar och regniga somrar. Vi är beroende av intäkter som golfspelet ger från gäster, men då det regnat mycket väljer spelarna utifrån att inte komma hit utan i stället hitta banor med sandjord, säger Bengt Ekberg.

Bäckavattnets golfbana, som har 990 medlemmar, har funnits sedan 1980 och har bland annat utsetts till Sverige vackraste skogsbana.

Branden i klubbhuset 2006 gjorde att banbolaget året efter köpte anläggningen för att få snurr på verksamheten igen, men efter fyra år tvingas nu bolaget kasta in handduken.

– Klubbens klara ambition är att hitta ett sätt att driva den vidare. Just nu får vi bara avvakta det som händer.

ANNONS

– När vi fått klart för oss hur allt ser ut kommer vi gå ut med ett nytt medlemsmöte, säger Bengt Ekberg.

ANNONS