Tio år efter konkursen – banan är borta

En kvarbliven skylt visar åt vilket håll som det nionde hålet låg. En gång valdes den till Sveriges vackraste skogsbana. Men i dag, tio år efter konkursen, är det inte mycket som antyder att här en gång låg Bäckavattnets GK. Inga birdies längre – bara fågelkvitter.

ANNONS
|

– Man hade kunnat göra en niohålsbana och sålt resten av marken till bostäder. Då hade det kanske kunnat ordna upp sig, men så blev det inte heller, säger Bengt Ekberg.

Det var kommunstyrelsens tidigare ordförande som blev den siste ordföranden i Bäckavattnets GK. För trots att Bäckavattnets Golf AB som ägde banan försattes i konkurs redan 2011 levde klubben kvar ända tills för tre år sedan genom ett hängavtal med Skogaby GK.

Det är nog den roligaste föreningen som jag har suttit med i för här kom nästan alla 250 medlemmarna som var kvar till årsmötet.

– Vi hade ju kapital över efter försäljningen av klubbhuset så vi körde vidare i blygsam omfattning med gemensamma resor och tävlingar tills pengarna tog slut, förklarar Bengt.

ANNONS

– Det är nog den roligaste föreningen som jag har suttit med i för i normala fall brukar man få ringa runt för att årsmötet ska få beslutanderätt, men här kom nästan alla 250 medlemmarna som var kvar till årsmötet som vi hade i Andersbergs stora samlingslokal. Men det tog tre månader innan jag hade lyckats övertyga golfförbundet att man som klubb kunde ha två banor.

Klubbhuset brann ner

Bäckavattnets GK bildades 1977 och blev med det den näst äldsta golfklubben i kommunen efter Halmstads GK, där 18-hålsbanan i Marbäck stod färdig 1983 till att bli en av landets vackraste skogsbanor.

Det var en gång... Bäckavattnets GK rankades som under sin storhetstid som Sveriges vackraste skogsbana.
Det var en gång... Bäckavattnets GK rankades som under sin storhetstid som Sveriges vackraste skogsbana. Bild: Jörgen Anderson

Men när det dåvarande klubbhuset brann ner 2006 började de ekonomiska problemen då många medlemmar lämnade klubben och sålde sina spelrätter.

I stället klev banbolaget Bäckavattnets Golf AB, för elva miljoner kronor, in som ny ägare med Per Lilliefelth som vd och fick till en början snurr på verksamheten med nytt klubbhus och ökat antal medlemmar,som mest 990.

Tills några regniga somrar föregick konkursen 2011.

”Eftersom det hårdnar alltmer i golfbranschen ser vi inte någon möjlighet att driva anläggningen vidare under dagens förhållande” skrev Lilliefelth i ett pressmeddelande.

Spår av en svunnen tid med vägvisningen till det nionde hålet.
Spår av en svunnen tid med vägvisningen till det nionde hålet. Bild: Jari Välitalo

Då hade klubben också erbjudits att ta över hela verksamheten för två miljoner kronor, men valt att avstå och i stället lägga ett motbud som han inte kunde acceptera.

ANNONS

Dödsstöten för banan

Det skulle bli dödsstöten för banan som fruktats för sin svårighet och älskats för sin skönhet.

Det var mycket jobb för ingenting, nu står vi här med 70 hektar mark som inte inbringar någonting.

Något som markägare Lilliefelth också slog fast i HP i januari 2012:

– Det är nog slutspelat här. Efter konkursen fick klubben ett juste erbjudande om att köpa anläggningen, inklusive maskinerna, för två miljoner kronor. Men det uppstod någon slags misstro och de sa nej. Nu kan de aldrig få ihop ekonomin eftersom det skulle kosta fyra, fem miljoner att starta upp alltihop igen.

Faximil HP
Faximil HP Bild: Faximil

– Det är tragiskt, men vi bjöd till. Det var mycket jobb för ingenting, nu står vi här med 70 hektar mark som inte inbringar någonting.

Bengt själv minns erbjudandet:

– Ja, men det var alldeles för mycket pengar att riskera för medlemmarna, så trots att vi hade många greenfee-gäster, inte minst från Danmark och Norge, var det aldrig ens nära.

”Kuppades” in som ordförande

Själv ”kuppades” han in som ordförande 2007:

– Jag skulle sluta och fick i avskedsgåva ett otympligt paket som visade sig innehålla ett golfset. Varför begrep jag inte. Inte förrän två dagar senare när min kollega Rose-Marie Henriksson kom in med två personer från Bäckavattnets valberedning som ville föreslå mig som ordförande.

– Jag hade ju aldrig hållit i en golfklubba förut så när jag tackade ja insåg jag att jag måste börja spela också. Och det har jag aldrig ångrat för någon bättre motion på äldre dar finns inte, säger Bengt som försöker spela tre dagar i veckan.

ANNONS

Året runt, påpekar Bengt som numera är med i RIngenäs GK.

I dag har sly, ogräs och vildsvin tagit över fairways och greener, bunkrarna vid hål 9 har nästan vuxit igen och de magiskt vackra hål 7 och 12 utmed Fylleån är numera promenadstråk, där golfbagar har ersatts av tipspromenader.

Det enda som lever kvar är klubbhuset som sedan 2013 drivs som festlokal och café av Nicola de Lima.

Hål 9 med dammen och klubbhuset i bakgrunden som numera är festlokal och café.
Hål 9 med dammen och klubbhuset i bakgrunden som numera är festlokal och café. Bild: Jari Välitalo

– Jag tycker det är oerhört synd att golfen försvann för den här miljön är ju unik, säger hon och blickar ut över dammen bort med det som en gång var tee för hål 1.

– Nu har vi ju minigolf här och när vi annonserade om att vi skulle öppna det ringde många danskar och undrade om vi skulle köra igång igen. Så tyvärr fick man ju göra dem besvikna och berätta att det bara var minigolf, ler Nicola.

För närmare golf än så lär Bäckavattnet inte komma igen. Även om fotografen Jaris vyer från drönaren visar vad det här en gång var – Sveriges vackraste skogsbana.

ANNONS