Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Lindström i Ringenäs GK får priset som årets golftränare i Sverige efter att han varit del i klubbens framgångar på framförallt damsidan. Bild: Roger Larsson
Thomas Lindström i Ringenäs GK får priset som årets golftränare i Sverige efter att han varit del i klubbens framgångar på framförallt damsidan. Bild: Roger Larsson

Thomas Lindström från Ringenäs årets tränare: ”Golf på recept en dröm”

Framgångarna fortsätter för Ringenäs GK.
Nu har Thomas Lindström, 44, utsetts till årets tränare i Sverige – och drömmer om vinterläger i Spanien, utveckla herrgolfen i klubben och ha sporten på recept.
– Jag är oerhört stolt och glad över priset, säger han.

2020 blev ett nytt stort år för Ringenäs GK trots virussjukdomens härjningar i världen.

Julia Engström slutade tvåa totalt på Europatouren, Ingrid Lindblad fick sitt stora genombrott i US Open och på herrsidan har klubben sett framtidslöftet, juniorlandslagets Nino Palmquist göra framsteg.

Som extra grädde på moset har Thomas Lindström fått priset som årets tränare eller som det mer formellt heter PGA Future Fund club Pro of the year och erhåller ett stipendium på 25000 kronor.

– Det kom väldigt oväntat. Det är första gången som jag får ett pris på den här nivån och det är jätteroligt. Vi hade en högtidlig mottagning på golfklubben bland personalen och jag fick fika och blommor, säger Thomas Lindström.

Han fortsätter:

– Jag jobbar mycket med Oskar Petersson och Peter Franzén och tycker att de också ska ha en del av det här priset.

Sambon toppspelare i innebandy

Lindström har varit tränare på Ringenäs sedan 2002 och det var egentligen en slump att han hamnade i Halmstad.

Efter två år som assisterande tränare i Arlanda stad ville han söderut igen och letade nytt jobb utmed västkusten från Varberg till Skanör Falsterbo.

– Jag är från Öland och saknade havet där vi bodde i Uppsala, men jag kom i kontakt med Göran Tyrsing och fick jobb i klubben. Det har jag aldrig ångrat.

Samtidigt var sambon Charlotta Bertilsson innebandyspelare på toppnivå och spelade en tid i Halmstad IBK, som då var ett av Sveriges främsta lag.

– Jag gick en högre tränarutbildning 2003-06, sedan har det bara rullat på och jag känner mig oerhört trygg på Ringenäs. Jag har aldrig tänkt att jag ska lämna klubben och varför skulle jag göra det när jag trivs så bra.

Hur skulle du recensera dig själv som tränare?

– Jag är bra på relationer, kan se en helhetsbild och inte bara enstaka prestationer. Sedan vet jag tillräckligt om mycket utan att vara världsbäst på något.

Drömmer om månadslångt läger i Spanien

Lindström och övriga tränare sitter heller inte stilla i båten utan jobbar oförtrutet vidare med utveckling – båda av spelare och sig själva.

Under Lindblads fina vecka i USA strax före jul var Thomas på plats och kunde följa sin adept på nära håll.

Det hoppas han kunna göra mer i framtiden och något som Ringenäs sneglar mot just nu är att försöka skapa andra träningsmöjligheter under vintern.

– Vi vill se om vi kan göra saker i södra Medelhavsområdet under 3-4 veckor i februari för våra duktiga spelare, men det är bara en tankevagga ännu. Det finns fantastiska möjligheter därnere med tävlingar i nordisk regi.

”Golf på recept hade varit en dröm”

Ett annat mål är att förbättra rekryteringen i skolor och förskolor för att locka fler ungdomar samt utveckla herrgolfen i klubben mot ett framtida SM-guld i lag.

Men han och RGK har även funderingar att försöka inrätta ett system där äldre människor med begränsningar i sin tillvaro ska få hjälp.

– Det finns många som lider av artros, reumatism eller som fått en stroke och längtar efter ett mer aktivt liv - där vill vi göra en insats så smärta dämpas eller försvinner. Golf på recept hade varit en dröm.

LÄS MER: Fredrik lotsar svensk damgolf mot världstoppen

LÄS MER: Golfundret Ringenäs GK vill växa mer

Fler lokala sportnyheter hittar du här