Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Marcus Svensson en vinnare – efter tuff start som proffs

Coronapandemin har satt käppar i hjulen för Marcus Svenssons första tid som golfproffs.
Efter årets första seger hoppas Halmstad GK-talangen på att Europatour-kvalen kan komma igång senare i år.
– Målet är att vara på Europatouren inom tre år, säger 22-åringen.

Det blev en helnordisk affär när Halmstad GK:s Marcus Svensson spelade hem årets första seger i Atalaya på den spanska solkusten.

22-åringen vann en tävling på nybildade Toro Tour, en vintertour där både proffs och amatörer kan hålla igång under försäsongen, efter särspel mot finske Oliver Lindell och svenske Joakim Wikström.

– Det är nästan som en pengatour för att hålla igång under vår off-season, förklarar Marcus Svensson som spenderar 80 procent av sin försäsong i Spanien.

Tävlingen skulle ha pågått i tre dagar, men kortades till två på grund av att hårdare coronarestriktioner började gälla från och med onsdagen. Segern gav även en nätt prischeck på 1100 euro.

– Det är inga jättepengar, men ändå bra för två dagars spel. Jag får ett kvitto på att jag jobbar på rätt saker, att det går åt det håll jag vill. Ju tidigare man kan få de kvittona inför den riktiga säsongen som börjar i april desto bättre, säger Marcus Svensson.

– Och att vinna, oavsett vilken tour man spelar på, bryter barriärer för att vinna igen så förhoppningsvis kan det bara rulla på.

Tuff start på proffslivet: ”Blev som ett nollår”

Marcus Svensson debuterade på Europatouren redan 2016 som amatör och lyftes tidigt fram, precis som Ringenäs-profilerna Julia Engström och Ingrid Lindblad, som en stortalang inom golfen. Men första åren som proffs efter att Svensson återvänt från college i USA har varit tuffare än väntat, inte minst med tanke på coronapandemin.

– Det har varit en lång uppbyggnadsprocess efter college. Förra året rök alla kval som man hoppats på så chanserna att flytta sig fanns i princip inte. Det blev som ett nollår. Alla var fast. I år hoppas jag att Europatour-kvalen kommer igång och att man kan börja röra sig i systemet.

I det läget har det varit viktigt med tålamod.

– Precis. Nästan alla som blir proffs börjar på nivå ett och alla som är som mig vill uppåt och när man lägger ner den tiden och inte kan ta sig uppåt så snabbt som man vill är det klart att det är irriterande. Men samtidigt tror jag att alla som spelat golf vet vilket tålamod det kräver.

Siktar mot Europatouren: ”Inom tre år är målet”

Nu är siktet inställt på den svenska touren som börjar i april och på sikt hoppas Marcus Svensson kunna ta sig till Europatouren.

– Jag har fått en försmak på det och vet vad som krävs för att ta mig dit och spela där. Jag hoppas kunna spela bra på den svenska touren och sedan jobba mig uppåt. Målet är att vara där inom tre år. Går det är jag glad och just nu ser det ljust ut.

Fler lokala sportnyheter hittar du här