Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Fredrik lotsar svensk damgolf mot världstoppen

Lillasyster Maria är riksbekant efter sin tid som språkrör i Miljöpartiet.
Fredrik Wetterstrand har valt en annan väg och jobbar sedan några år tillbaka som coach och tränare för det svenska damlandslaget i golf.
– Jag såg mig aldrig som en ledare. När vi var små så var det hon som pratade och jag som lyssnade, ler Fredrik.

Under 2002 till 2011 var det Peter Eriksson och Maria Wetterstrand som ledde Miljöpartiet i riksdagen.

Fredrik förde då en mer anonym tillvaro som tränare på Haverdals Golfklubb.

Men även 48-åringen, som jobbar i Halmstad och bor i Långasand, visade sig ha goda ledaregenskaper och sedan han började sin tjänst på förbundet som tränare och coach inom svensk landslagsgolf har 48-åringen fått uppleva sex EM-guld i lag på flick- och damsidan.

Slogs med världens bästa i US Open

I dag jobbar han fortfarande med samma tjejer som är på väg att slå igenom internationellt. Det visade inte minst US Open för några månader sedan då flera okända svenskor utmanade världseliten i USA.

– Det som hände var inte någon tillfällighet. Ingen av tjejerna spelade exceptionellt bra. När jag såg resultatlistan blev jag lite överraskad hur högt de låg, men samtidigt inte överraskad för jag vet vad de kan. Våra tjejer slår längre, har en spelstrategi och puttning som är bättre än de bästa proffsen. Därför är det inte konstigt att de är med däruppe, säger Fredrik Wetterstrand.

Så nu lär vi snart få lära oss nya golfnamn som Linn Grant, Maja Stark, Beatrice Wallin och Ingrid Lindblad.

– Vi har hela tiden uppmuntrat till offensivt spel. På par-fem-hålen ska tjejerna sikta på att nå green på två slag och gå för flaggan när de puttar. Det är viktigt att spänna bågen högt från början, anser Fredrik.

Lovande handbollsspelare i Guif

Wetterstrand växte upp i Eskilstuna och var lovande inom både fotboll och handboll, där klubbadresserna var IFK Eskilstuna och Guif. Men snart var det golfen som drog mest och Fredrik gjorde två proffstävlingar innan han blev tränare.

Var din syster också idrottsintresserad?

– Maria är extremt allmänbildad och kan mycket mer idrott än vad man tror. När vi var små läste jag alltid sporten i tidningen – då satt hon mitt emot vid frukostbordet och lärde sig läsa upp och ner, skrattar Fredrik.

Hur känner du för sin systers kärnämne miljön?

– Jo, men jag är naturintresserad. Vår farfar var det också och det är därifrån jag och Maria har fått intresset – även om det är åt olika håll. Jag tänker ofta på djurens bästa och har byggt en våtmark hemma i Långasand. Sedan gillar jag fågelskådning.

Kallas ”Queen of revenge”

Fredrik är ofta på plats i Ringenäs där de flesta landslagslägren under året finns. Han har också Halmstads två stor golfstjärnor Julia Engström och Ingrid Lindblad på nära håll.

Julia har redan etablerat sig i Europatoppen och sköter sig mest själv nu.

– Vi pratar med varandra ibland. Hon har en extrem potential och en extrem vilja. Jag brukar kalla henne för ”Queen of revenge” för går det åt helvete på banan så ältar och ältar hon tills hon har löst problemet.

– Ingrid är en vinnarskalle! Hon har extremt stort självförtroende som gör att hon är bekväm i alla situationer och tycker inte det är konstigt att stå och värma upp med världsettan eller ligga tvåa när hon ser sitt namn på leaderboarden. Hon är väldigt bra på att komma tillbaka efter ett dåligt hål.

Svenska golfförbundet har tittat mycket på vad som gjort Sverige framgångsrikt som idrottsnation och kommit fram till att det är att jobba som ett lag som är nyckeln. Därför har blickarna riktats mot tennis, friidrott och skidor.

– Vill man nå toppen så måste man samarbeta. Alla i den här golfgruppen kan bli hur bra som helst om många turas om med all press så det inte hamnar på en person.

Hjälper Kinhult ut i proffsvärlden

Wetterstrand har följt sin lovande tjejgrupp sedan de var 13 år och flera är nu på gång att ta klivet över till proffsvärlden. Själv jobbar Fredrik mycket med Frida Kinhult.

– Det är mycket att tänka på. Ekonomin måste lösas, kval genomgås, man måste klara av livet på touren och sköta snacket med agenter. Fallgroparna är många på vägen mot en proffsövergång

Fredrik Wetterstrand

Ålder: 48 år.

Bor: Långasand.

Familj: Frun Jessica och hunden Cava.

Klubbar: Eskilstuna GK och Haverdals GK.

Meriter: 6 EM-guld i lag, ett EM-silver i lag, ett EM-brons i lag och ett VM-brons i lag.

Intressen: Fågelskådning och sport.

Aktuell: Tränare och coach för det svenska damlandslaget i golf.

Fler lokala sportnyheter hittar du här