Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Färjestads Dick Axelsson har haft en stark start på säsongen. 30-åringen har gjort 16 poäng på 17 SHL-matcher hittills.

Glödhet Axelsson har tystat tvivlarna

Förra säsongen blev spolierad av en skada och det fanns frågetecken kring Dick Axelsson i återkomsten till SHL. Svaret han har levererat – succé och på god väg mot en OS-plats.

Efter en glödhet höst med elva mål, ledning i SHL:s skytteliga och magiskt spel – med den där lekfullheten som gör Dick Axelsson unik – är Färjestadsforwarden tillbaka i ishockeylandslaget.

Det är första gången på 1,5 år som VM-guldforwarden från 2013 drar på sig landslagströjan igen.

Krånglande knä

En plats i OS i Pyeongchang är målet för 30-åringen.

- Det är en otrolig chans, så det är bara att sätta full fart nu och spela sin bästa hockey. Då har man en väldigt god chans att få spela OS. Det har alltid varit en dröm, nu blev den lite mer realistisk när NHL-spelarna inte kunde bli uttagna. Jag satsar fullt ut, säger Axelsson inför onsdagens match mot Tjeckien i Karjalaturneringen i Örebro.

Dick Axelssons återkomst till svensk ishockey har blivit en klang- och jubelföreställning. Det fanns frågetecken då förra säsongen, hans tredje i schweiziska Davos, blev förstörd av ett krånglande knä.

"Väntade på fiasko"

Hade han verkligen motivationen och drivet att komma tillbaka?

- Det är klart att jag har läst vad folk skriver, men bara för att jag var skadad ett halvår så tvivlade inte jag på att jag kunde spela hockey längre. Det var mest journalisterna som stod för den biten. Jag tror på mig själv och tvivlade inte en sekund. Sedan kanske det har gått lite extra bra med målskyttet, men jag vet att jag fortfarande kan. Jag var inte orolig.

TT: Men det måste vara skönt att det lossnade direkt?

- Det är klart. Det var många som satt och väntade på att man skulle göra fiasko också antar jag. Men det är klart, jag är en kille som skrivit många ettårskontrakt och gillar press, nu får jag göra det jag älskar och då blir det oftast bra, säger han.

Spel i powerplay

Tillbaka i landslaget får han en offensiv roll direkt. Mot Tjeckien spelar han i en kedja tillsammans med Luleås målkung Patrik Cehlin och Örebrocentern Joakim Andersson och ingår i en av två svenska formationer i numerärt överläge.

- Otroligt kul att få chansen i powerplay, förr i tiden spelade jag mer boxplay i landslaget och nu får jag chansen mer offensivt. Vi har ett otroligt bra lag också när man kollar på namnen, så det ska bli kul, säger en taggad Axelsson.

Förbundskaptenen Rikard Grönborg har höga förväntningar på Axelsson:

- Jag hoppas han fortsätter vara het som ett strykjärn, det är viktigt att han fortsätter att lysa där ute. Att han tycker det är kul. Det är framför allt det jag har attraherats av under höstsäsongen, att han leker hockey. Det ska vi tillåta honom att göra här också.