Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lina Salomonsson/arkiv
Bild: Lina Salomonsson/arkiv

Glädjebesked för idrotten – då tillåts utomhusträning igen

Ingen bredd- och ungdomsidrott har fått förekomma på de kommunala idrottsanläggningarna i Halland sedan före jul.
Men nu öppnas utomhusanläggningarna åter upp för organiserad träning.
Fast glädjebeskedet kommer med en tydlig varning.

– Vi kommer att ha kontroll över hur det ser ut. Blir det för mycket folk och trängsel, då kan vi inte ha öppet utan detta är en test, säger Marie Leandersson, ny förvaltningschef på den nya teknik- och fastighetsförvaltningen i Halmstads kommun.

Hallandskommunerna har drivit en strikt linje i kampen mot spridning av coronaviruset när det har gällt de kommunala idrotts- och fritidsanläggningarna. Grannarna uppe i Göteborg öppnade till exempel utomhusanläggningarna för organiserad föreningsverksamhet igen redan den 28 december. Borås har enbart stängt inomhushallarna.

Men nu lättar även Hallandskommunerna på restriktionerna – trots fortsatt hög smittospriding i länet. Beslutet att öppna utomhusanläggningarna fattades under ett regionalt råd på fredagen, där bland annat kommundirektörerna deltog i samråd med sjukvårdens smittskydd.

– Smittorisken utomhus är betydligt mindre och nyttan med att röra på sig utomhus är större än själva risken, säger Marie Leandersson.

Inga matcher tillåts

En förutsättning är dock att föreningarna och de aktiva följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter för att förhindra smittspridning. Det handlar till exempel om att hålla avstånd, att inte dela utrustning och omklädningsrum och att utföra aktiviteten i mindre grupper.

På HP:s fråga om matcher är tillåtna för lag som inte är yrkesverksamma (det vill säga inte är på elitnivå) hänvisar Malin Niedomysl, chef för landskap och fritid på Halmstads kommun, till Folkhälsomyndighetens förtydligande från den 22 december, som säger att ”träning utomhus kan hållas i gång om det sker på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt” samt till respektive förbund.

I Halmstad öppnas Strömvallens isbana i Oskarström upp för allmänhetens åkning från och med lördagen och för föreningar från och med måndag.

De kommunala konstgräsplanerna öppnas från och med måndag.

Samma gäller i Laholms och Hylte kommuner, som dock började öppna upp sina utomhusanläggningar redan under fredagen.

– Det är för folkhälsans skull, att framför allt barn- och ungdomsidrotten får komma i gång, säger Anders Einarsson, kommunchef i Laholm.

Beslut dröjer om inomhushallarna

Fredrik Andersson, damlagstränare i Halmstads BK i fotbollens division 1 som precis har inlett försäsongen, gör tummen upp för fredagens beslut.

– Det är oerhört glädjande. Jag är inte kritisk mot någon – det är inte kommunens fel att det finns en pandemi i världen – men jag är oerhört glad och tacksam att vi får komma i gång och träna igen. Och inte minst för alla ungdomar, att saker och ting återgår lite mer till det normala i vardagen, säger han.

Hur ser du på att ni inte får spela matcher?

– Det gör mig ingenting. Det viktiga är att man får komma i gång och träna, både ungdomar och seniorer. Det får ta den tid det tar. Vi måste få en dämpning i pandemin.

Inomhusanläggningarna i Halland förblir däremot stängda för allt annat än yrkesverksam idrott åtminstone till den 24 januari.

Ett nytt beslut vad gäller inomhusidrotten föreslås enligt Region Halland tas den 22 januari ”då nationell viljeinriktning och aktuellt smittskyddsläge för Halland uppdaterats”.

LÄS MER: Nya beskedet: Det blir enkelserier för Drott

Fakta: Nya besluten och direktiven i korthet

  • Öppna utomhusanläggningar för föreningsverksamhet och allmänhet. Omklädningsrum hålls stängda alternativt anpassas för att minska smittspridning.
  • Öppna övrig kommunal fritidsverksamhet utomhus för barn och unga.
  • Noga betona att det åligger föreningar och enskilda individer att följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd och pandemilag vad gäller omklädning och hygien, avstånd och antal deltagare.
  • Hålla idrottsanläggningar inomhus fortsatt stängda enligt tidigare beslut. Nytt beslut föreslås tas 22 januari då nationell viljeinriktning och aktuellt smittskyddsläge för Halland uppdaterats.

Källa: Region Halland

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!