Bäst igen. Carl Henrik Gidensköld knep i helgen sitt tionde inomhusguld i compoundklassen – och det med reservbågen.
Bäst igen. Carl Henrik Gidensköld knep i helgen sitt tionde inomhusguld i compoundklassen – och det med reservbågen.

Gidensköld tog tionde guldet – med reservbågen

En milstolpe är nådd för bågskytten Carl Henrik Gidensköld. I helgens svenska mästerskap i Falun träffade han nämligen inte bara tian på tavlan utan även i antalet vunna SM-guld inomhus.

ANNONS
|

– Det är alltid kul att ha så många guld som möjligt och att komma upp i tio känns lite speciellt. Det här var nog dessutom det bästa skyttet som jag har presterat på ett SM, konstaterar 27-åringen som tävlar för Halmstad Bågskytteförening.

Gidensköld tävlar i compoundklassen, där bågen är försedd med avtryckare och förstoring i siktet, och har under ett drygt decennium abonnerat på guldmedaljen i inomhus-SM. Efter sju raka guld, 2006-2012, fick han nöja sig med silver 2013 och året därpå ställde han inte upp men nu har Halmstads svar på Robin Hood inlett en ny svit med tre raka guld, 2015-2017.

ANNONS

Årets titel knep han i överlägsen stil – med reservbågen!

– På lördagens kval så hade jag visserligen högst poäng efter halva skjutningen men jag var inte på den nivån som jag vill vara på så jag bytte till reservbågen. Den är lite lättare ställd än den andra som blev lite för jobbig att skjuta med, berättar Gidensköld som hade varit sjuk inför tävlingen.

Bytet gav omgående effekt. 293 poäng (av 300) efter 30 skott förbättrades till 297 av 300 efter bytet.

Söndagens slutspel fortsatte i samma fina stil. Gidensköld sköt 148 poäng (av 150) i både sexton- och åttondelsfinalen, ökade till 149 poäng i kvarten och semin. I SM-finalen mot Tobias Hellström, Kungälv BSK, räckte hans 148 poäng gott och väl för att ta guldet.

– Det är nog den jämnaste nivån och den högsta poängen jag har haft på ett SM. Den tajtaste matchen var åttondelen mot Christian Däldborg där var det lika efter nio pilar, men de flesta brukar vika ner sig sista sex pilarna, säger Gidensköld som å sin sida brukar prestera som bäst under press.

Trots framgångarna ligger Gidensköld, vars främsta meriter är ett VM-brons och ett EM-brons, båda i lag, dock lågt med sin satsning på bågskytte.

ANNONS

– Jag har en 1,5-åring och en 3,5-åring hemma och ska man ut på stora mästerskap kräver det mycket tid och månader av förberedelser, så just nu prioriterar jag familjen.

Men 27-åringen, som mer eller mindre har en stående plats i landslaget om han vill, har för den delen inte lagt ner sina storslagna planer.

– Som bågskytt kan man hålla på länge så när barnen blir äldre tänker jag ta upp satsningen igen.

Att man kan skjuta bra även som äldre visade inte minst ”Calles” pappa tillika tränare Ulf Gidensköld som även han sköt hem ett SM-guld i Falun men i veteranklassen, 60+.

Lite om: Carl Henrik …Gidensköld

Född: 13 oktober 1989.

Bor: Halmstad.

Familj: Fru och två barn.

Yrke: Webbutvecklare.

Intressen: Teknik överlag och att umgås med familjen.

Meriter: Tio SM-guld inomhus och tre utomhus. Ett VM-brons och ett EM-brons, båda i lag. Nia som bäst på ett individuellt VM.

ANNONS