Djurgårdens Axel Jonsson-Fjällby jublar efter sitt 2–0 mål i den andra SM-finalen mot Frölunda.
Djurgårdens Axel Jonsson-Fjällby jublar efter sitt 2–0 mål i den andra SM-finalen mot Frölunda.

Gasen i botten när Djurgården vann

Axel Jonsson-Fjällby tryckte gasen i botten. Då hängde ingen med. Djurgårdens fartvidunder låg bakom segerrycket i den andra SM-finalen mot Frölunda med ett mål och en assist.

ANNONS
|

Djurgårdens första SM-final på hemmaplan på nio år blev en klang- och jubelföreställning. Ett utsålt, sjungande och gungande Globen, 13850 åskådare, lyfte laget.

- Jag tycker att de höjde oss. Vi tar hjälp av dem i dag och spelar jättebra med mycket energi. Det ska vi tacka dem för, sade Jonsson-Fjällby.

Han var en av dem som lyfte allra mest.

ANNONS

När Djurgården satte in segerrycket inom loppet av 65 glödheta sekunder i mitten av andra perioden var Jonsson-Fjällby organisatören.

"Gillar sådana lägen"

Först blåste han förbi gästernas försvar och gjorde ett imponerande höghastighetsmål. Backen Linus Hultström lyfte ut pucken ur egen zon, bakom förlängd blålinje, och Jonsson-Fjällby åkte ifrån Frölundabackarna Brandon Gormley och David Printz och satte 2–0.

- Det är bra att ”Hulta” ser att jag är inne på isen och lägger en lobb över backen som jag får åka på. Jag gillar sådana lägen, så det är skönt att sätta den, sade han.

Det var 21-åringens sjätte slutspelsmål. När han vände hem från NHL:s farmarliga i höstas blev det bara ett mål på 36 grundseriematcher.

- Det blev lite hafsigt när jag kom in mitt under säsongen, jag hade svårt att få till det med allt. Men nu när det blev slutspel blev det lite av en nystart, sade han.

ANNONS

"Kommer att få det tufft"

Bara 1.05 senare gav hans framspelning till Emil Bemström utrymme för dennes sylvassa direktskott och Frölundamålvakten Johan Mattsson var chanslös.

- Det var egentligen ingen inövad variant, men det blev bra ändå. Det kändes som att det redan innan var go i laget, men det var skönt att det lossnade med produktionen, sade han.

Djurgården hade tagit ledningen med 1-0 i första perioden genom backen Olle Alsing i powerplay. Hans skott styrdes av Frölundabacken Viktor Ekbom in i eget mål.

I den första finalen var det spelmässigt jämnt, men Frölundas sylvassa spel i numerärt överläge gav två mål och segern.

I den andra finalen var Djurgården överlägset.

- Så länge vi fortsätter spela så här så kommer de att få det tufft, sade Jonsson-Fjällby.

Djurgården lyckades också få Frölundas succémålvakt Johan Mattsson utbytt efter Linus Hultströms 5-1 med knappt sju minuter kvar av matchen.

ANNONS
TT

Fakta: Så spelas finalserien

Fakta: Så spelas finalserien

(TT)

Final 1: Frölunda–Djurgården 5–3.

Final 2: Djurgården–Frölunda 5–1.

Final 3, torsdag 25/4: Frölunda–Djurgården (19.30).

Final 4, lördag 27/4: Djurgården–Frölunda (15.15).

Ev final 5, tisdag 30/4: Frölunda–Djurgården (20.00).

Ev final 6, torsdag 2/5: Djurgården–Frölunda (19.30).

Ev final 7, lördag 4/5: Frölunda–Djurgården (15.15).

ANNONS