Garnisonen GK avvecklat med omedelbar verkan

Sista golfbollen är slagen i Garnisonen golfklubb. På gårdagens extrainsatta årsmöte avvecklades klubben med omedelbar verkan.

ANNONS
|

CITATET

Jag vill inte skylla på de som varit tidigare, men det hade gått för långt när jag tog över. Klubben var för långt ner i svackan.

HANS HANSSON

– Det är bara att beklaga, detta var vår sista åtgärd, säger Hans Hansson, som har varit klubbens ordförande, efter att medlemmarna (totalt 74 stycken på plats på mötet) klart och tydligt sagt ja till avveckling av klubben.

Han fortsätter:

– Det är aldrig roligt att vara med om avvecklingar. Det har varit så bra stämning här, nästan lite familjär. Det är synd att den måste läggas ned, men det fanns ingen annan utväg.

ANNONS

Det är en hastig medlemsflykt som har drabbat klubben. Efter inbetalningen av årsavgiften för 2008 stod det klart att GGK hade tappat cirka 150 medlemmar från föregående år. Ytterligare medlemmar lämnade sedan under året och när det var dags för betalning av 2009 års avgift var det till slut endast 84 stycken som betalade. Nuffrorna talar för sig själva – situationen var ohållbar.

– Det var då när vi tappade dem där 150 medlemmarna på gång som vi insåg att vi var tvungna att göra något. Vi la uppen treårsplan och drog ner på kostnaderna. Det gjorde att medlemmarna inte fick den servicen de var vana vid och då tappade vi ännu fler. Vi hamnade i en ond spiral, berättar Hansson.

Efter att styrelsen noggrant tittat över ekonomin fastslogs det att GGK var tvunget att ha 300 fullt betalande medlemmar till säsongen 2009 för att klubben överhuvudtaget skulle kunna överleva.

Men antalet betalande blev alltså till slut bara 84 stycken.

– När vi såg siffrorna på antalet som betalat in så förstod vi att det varken fanns ekonomiska eller medlemsmässiga förutsättningar för att kunna driva klubben vidare. Vi kan inte betala räkningarna helt enkelt, konstaterar Hans Hansson.

ANNONS

GGK har visat stora negativa resultat de senaste åren och har en skuld på 367 000 till Swedbank. Det egna kapitalet var vid årsskiftet 2008/2009 beräknat till 278 000 kronor.

– Vi har börjat sondera terrängen för att kunna sälja av de tillgångar vi har så att vi kan betala av på skulden till Swedbank, berättar Hansson, som efter att han tog över som ordförande i februari förra året, snabbt insåg att läget var kritiskt.

– Jag borde ha gått igenom klubbens ekonomi tidigare. Jag vill inte skylla på de som varit tidigare, men det hade gått för långt när jag tog över. Klubben var för långt ner i svackan.

De medlemmar som faktiskt fanns kvar i klubben till det bittra slutet blir nu alltså klubblösa med omedelbar verkan.

– Jag har i och för sig inte spelat speciellt mycket på slutet, men det är trist att den läggs ned. Jag har varit medlem här i 16 år och det har nästan varit en familjär stämning, säger Jan Olov Svensson och får medhåll Jan Possfelt som också var med på mötet.

– ja, man kommer sakna det.

ANNONS