Gamla synder och ett ögonblicksverk gav HBK bitter eftersmak

Malkolm Nilsson Säfqvist 1 – Marek Hamsik 1. Lagbygget HBK var en ribbträff från att kunna få stjärnspäckade IFK Göteborg på fall och göra slut på en elva år lång segerlös svit. Men gamla synder och ett ögonblicksverk såg till att HBK återigen fick lämna en match med den bittra eftersmaken av tappade poäng.

LocationÖrjans Vall||

Om läxan inte var tydlig nog efter Sirius och IFK Norrköping kom en ny påminnelse mot IFK Göteborg.

Nej, det var inga domslut som kunde ifrågasättas den här gången.

Däremot ytterligare ett bevis på hur mycket och samtidigt lite som krävs i Allsvenskan för att 90 minuters kollektivt slit inte ska räcka hela vägen.

Marek Hamsik, Allsvenskans största utländska namn på år och dagar, som så långt varit ganska anonym visade hur lite tid en spelare som pryder väggarna i Neapel behövde för att hitta fram med en millimeterprecis passning i djupled till Tobias Sana som hade marginalerna på sin sida när han fick med sig bollen förbi Andreas Johansson och pricksköt 1–1 i den 51:a minuten.

Det var IFK Göteborgs enda skott på mål i matchen, men räckte för en poäng.

Det är klart det måste svida för HBK.

För hemmalaget räckte inte 45 minuter med god kontroll på händelserna i första halvlek, ett tidigt ledningsmål signerat Marcus Antonsson där Malkolm Nilsson Säfqvist hann skriva in sig i assistligan innan Marek Hamsik (vad var oddsen för det?) och ett chansövertag i matchen.

HBK hade 35 procent av bollinnehavet men vann ändå avsluten med 12–9, avsluten på mål med 5–1 och hade 12 tillfällen i offensivt straffområde mot IFK:s 7.

HBK försvarade sig kompakt men till skillnad från tidigare klev man den här gången också fram och störde IFK-spelarna betydligt högre upp i planen vilket, när det fungerade, också gav flera bra omställningslägen.

Lägg till Mikael Bomans perfekt tajmade nick som rammade ribban och ut på Amir Al-Ammaris frispark i slutet på första halvlek som var centimetrar från att betyda 2–0. Det hade kunnat betyda ett IFK i brygga i paus och ett (troligen) annalkande slut på den snart elva år långa sviten utan HBK-seger mot Blåvitt.

IFK Göteborg, som vågade och ville mer efter paus, är ett lag med mycket individuell kvalitet och ett helt annat tak kvalitetsmässigt förstås, men på den kollektiva resan visade HBK att man har kommit betydligt längre i dagsläget.

Och det är också därför en poäng mot IFK Göteborg kan kännas som två förlorade poäng.

För i slutändan är det ju vad allt handlar om.

Poäng i tabellen.

Mot Häcken räckte ett mål framåt, men vare sig mot IFK Norrköping och IFK Göteborg har det varit tillräckligt trots långa stunder bra försvarsspel.

Så att bli effektivare och ta tillvara på de chanser som HBK ändå skapar i matcherna kommer bli minst lika viktigt för möjligheterna att stänga matcher till segrar framöver som försvarsspelet är.

Då är det i alla fall positivt att Mikael Boman är hel nog för starta matcher igen och vann det mesta i luften mot sina blåvita kompisar och Marcus Antonsson, med mål i två raka matcher, redan överträffat sin målform i Malmö FF i fjol.