Gåtan Hammers farligaste motståndare – Hammers själv...

Det var en vattendelare, seriefinalen hemma mot Kalmar HC i en återigen tom och ödsligt ekande Halmstad arena.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Seger och Halmstad Hammers skulle återta serieledningen efter debaclet och den urbleka insatsen i fredags mot samma Kalmar HC och en blick uppåt mot toppen och en möjlig play in-chans.

Men förlust och laget hade på allvar tvingats titta bakåt för att undgå en fjärdeplats.

Om det var det eller revanschbegäret som drev laget i returen låter jag vara osagt – men det generade i alla fall i en överkörning och en av säsongens absolut bästa insatser.

Och det när det som allra mest behövdes.

En väldigt lycklig och lättad Fredrik ”Fredda” Johansson jämförde denna söndagseftermiddag sitt lag med en – skinande blank Harley Davidson!

ANNONS

– I dag var vi som en HD! Stor, stark, snygg, snabb och med pondus.

– Och dessutom behövs en sidvagn med tanke på hur många spelare som var riktigt, riktigt bra, påpekade han.

Jodå, för visst var det så.

Halmstad Hammers var numret större än serieledaren Kalmar HC på i stort sett alla positioner och precis så bra som laget har kapacitet att vara.

Problemet den här säsongen är och har i stället varit att samma snygga HD ibland snarare har liknat en gammal rostig moppe med soppatorsk.

Som i fredagens 2–5-förlust mot Kalmar när det som denna dag var disciplinerat bakåt, exemplariskt boxplay, aggressivitet, skridskoåkning, pucktempo och effektivitet då var alla dess motsatser.

Och just därför är Halmstad Hammers farligaste motståndare – Halmstad Hammers.

– Men sett till den matchen hade vi lärt oss läxan i alla spelmoment. Inte minst i boxplay, där vi fullständigt raderade ut seriens vassaste PP-lag, påpekade Johansson.

– Det kändes också att vi hade massor av krafter kvar med tanke på att vi knappast tog ut oss i fredags medan Kalmar-spelarna såg trötta ut, fortsatte han.

Att lagets radarpar och poängkungar, Martin Pärna och Oliver Olsson, också kom igång efter en tung period var nog så viktigt inför serieavslutningen.

ANNONS

Fem poäng från Olssons sida och tre från Pärna där hans 5–0-mål, efter alla missade frilägen, andades den ”gamle” skyttekungen när han retfullt enkelt avslutade med en liten backhandvrickning mellan benskydden på Alexander Nilsson var tydliga tecken.

För även om hotet och den förödande fjärdeplatsen som innebär nedflyttningskval ännu inte är helt undanröjt så föll nog många stenar från axlarna hos Hammers spelare och ledare den här dagen.

Just nu är det Tranås som innehar den positionen – ett Tranås som återigen har drabbats av det förhatliga covid 19-viruset och tvingats pausa verksamheten en vecka.

Det visar återigen galenskapen att till varje pris banta antalet lag i stället för att stänga serien neråt, där Ronnie Glysing och hans anhang i Hockeyettans ledning sätter cynism och ekonomiska intressen före de mänskliga och sportsliga värdena.

Läs mer: Överkörning när Hammers återtog serieledningen

Läs mer: Hammers överkörning i seriefinalen: Så gick det till

Läs mer: Hammers stora serieledning utraderad: ”Blir förändringar”

ANNONS