Fredrik Reinfeldt eller Lars-Christer Olsson? På lördag väljs en av dem till ny ordförande i Svenska fotbollförbundet.
Fredrik Reinfeldt eller Lars-Christer Olsson? På lördag väljs en av dem till ny ordförande i Svenska fotbollförbundet. Bild: TT

Fyra heta frågor – så svarar kandidaterna

Den tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt eller den mångårige fotbollshöjdaren Lars-Christer Olsson?
På lördag väljer Svenska fotbollförbundet en ny ordförande och här är kandidaternas åsikter om …

ANNONS
|

… 51-procentsregeln – att föreningens medlemmar ska ha röstmajoritet – ska tas bort?

Reinfeldt: Nej, jag tycker att den är en naturlig grund för att respektera just folkrörelse Sverige och en möjlighet till medlemsstyrda fotbollsklubbar.

Olsson: Nej. Däremot tycker jag att man kanske ska diskutera om det finns några andra system för att bevaka medlemmarnas avgörande inflytande över föreningen. Det är medlemmarnas rättighet att fatta beslut för sina föreningar som är den viktiga frågan. Det kan finnas andra modeller att jobba med, som möjligen skulle underlätta för föreningarna att utnyttja privata investerare i verksamheten utan att ge avkall på föreningsmedlemmarnas inflytande. Jag har inget färdigt förslag, utan jag tycker att det är en diskussion man borde ta.

ANNONS

.

… VAR ska införas i svensk fotboll:

Reinfeldt: Jag har noterat att alla ledande ligor i hela Europa använder VAR utom Sverige. Så vi kan inte ha attityden att vi inte kommer stöta på VAR. Min ambition och svensk fotbolls ambition är att Sverige ska vara med där ute och göra oss gällande i internationella sammanhang. Vi ska ta oss fram via klubblagen ut i den europeiska miljön. Då kommer vi se VAR. Det kommer gälla våra domare och våra lag. Så den här realiteten finns. Diskussionen är inte avslutad men jag har stor respekt – jag vet att många har klubbar har tagit de besluten – för att det finns en kritik mot VAR. Det handlar lite om hur bra är VAR? Hur funkar tekniken? Hur bra är man på att leverera rätt beslut?

Olsson: Inte som VAR tillämpas nu, däremot tror jag att tekniken gör så snabba och starka framsteg att något liknande system kommer att finnas inom några år. I praktiken kommer man inte ha de här stora avbrotten i matcherna. Det införs ju internationellt och det är inte bra för Sverige att stå utanför på lång sikt. Men jag tror att teknikutvecklingen kommer att lösa den frågan åt oss.

ANNONS

.

… bojkott är en bra metod när exempelvis mästerskap avgörs i tvivelaktiga länder:

Reinfeldt: Det är inte min utgångspunkt att vi ska bojkotta. Jag tror mer på att använda kraften till att påverka och vara på plats. Jag vill se global fotboll, jag vill inte det börjar bli fotboll för några eller fotboll för de vi gillar. Jag tror att vi inte gör fotbollen en tjänst och jag tror att vi förlorar en väg till inflytande, men jag är helt medveten om att det inte är en enkel position givet hur världen ser ut. Det är jag helt övertygad om att en ny ordförande får ägna en hel del tid åt.

Olsson: Nej, det har den aldrig varit. Jag tycker att man har ett generellt ansvar att lägga mästerskap i länder som respekterar internationella överenskommelser som exempelvis mänskliga rättigheter, krav på demokrati och anti-korruption.

.

… fotbollen och politiker varit för dåliga på att samarbeta tidigare kring bristen på fotbollsanläggningar i Sverige?

Reinfeldt: Nej, det tror jag inte. Jag har sett det byggas väldigt många nya, fina fotbollsanläggningar under min tid (som politiker). Men det har också varit ett växande intresse. Jag är så gammal att jag har 50 års referens till fotboll. Jag minns fotbollsmatcherna på 70-talet i gyttjan, där ju inte alls villkoren ser ut som de gör i dag. Så nog har väldigt mycket av anläggningarna och förutsättningarna utvecklats, det är bara det att intresset har ju rusat än mer. Och det är klart fotbollsförbundet finns där för att vara en röst och ett stöd för att anläggningar och träningsmöjligheter ska bli ännu bättre.

ANNONS

Olsson: Jag tror att vi har ett generellt anläggningsarbete i svensk idrott över huvud taget. Jag skulle vilja att det blir ett handslag mellan alla specialförbund och Riksidrottsförbundet, som får en idrottspolitisk uppgift att driva på anläggningsfrågan. Den är ännu större än bara idrotten – det handlar om folkhälsa och många andra frågor som är viktiga. Generellt sett har vi haft en för dålig anläggningsutveckling i förhållande till var människorna finns.

Fotnot: Fredrik Reinfeldt har tackat nej till en intervjuförfrågan från TT. Hans svar på frågorna i den här texten är från presskonferensen när han presenterades som valberedningens förslag. Lars-Christer Olssons svar är från en intervju med TT.

ANNONS