Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Förbundskapten Janne Andersson vill se ett lag som tar "ett litet snäpp upp i allt" mot Ryssland i Nations League.

Fyra överraskningar i Anderssons trupp

Tre raka förluster och ett knepigt läge i Nations League. VM-yran från Ryssland är lika borta som värmen under den hetaste sommaren i mannaminne. Då syresätter förbundskaptenen Janne Andersson landslagstruppen med fyra nya namn.

2–3 hemma mot Turkiet i upptakten av Nations League var en mina landslaget helst inte skulle ha gått på. Ska Sverige ha en någorlunda rimlig chans att vinna gruppen krävs minst en poäng mot Ryssland i Kaliningrad nästa torsdag.

TT: Vad vill du se mot Ryssland?

- Jag vill att vi ser ut som vi brukar göra. Jag tycker att vi gör det till viss del mot Turkiet. Det är väldigt enkelt att se allt som nattsvart när man förlorar, men det var det inte. Det fanns delar som var bra, men vi tröttnar i andra halvlek, kanske till följd av att många spelare inte hade varit med om en rejäl försäsong efter VM.

- Vi var inte där riktigt fysiskt. Ett litet snäpp upp i allt och då hoppas och tror jag att vi har en bra chans mot ett väldigt starkt Ryssland, säger Andersson.

Två ordinarie tillbaka

Mot Turkiet saknades både lagkaptenen Andreas Granqvist och mittfältaren Emil Forsberg. Andersson räknar med att båda är tillgängliga mot ryssarna. Forsberg har en lättare skada, men förbundskaptenen är förhoppningsfull och tror att Leipzigstjärnan är helt kurant lagom till matchen.

Det riktigt intressanta vid trupputtagningen var annars de fyra namn Andersson tänkt sig att se i aktion i landskampen mot Slovakien några dagar efter mötet med Ryssland.

Heracles Kristoffer Peterson, Union Berlins Sebastian Andersson, Nürnbergs Mikael Ishak och AIK:s Kristoffer Olsson fick alla plats i truppen.

- Det är spelare som har funnits med runt omkring vid ganska många tillfällen tidigare. Nu vill jag passa på att se dem i träning och i vår miljö och så får vi se hur mycket spelande det blir. Tanken är väl att vi ska gå runt lite mer i truppen mot Slovakien.

Doldis får chansen

Den 23-åriga doldisen Kristoffer Peterson har tagit vägen från ungdomsproffs i Liverpool till att i dag toppa skytteligan i nederländska Eredivisie.

- Han spelar på vänsterkanten, en genombrottsspelare. Jag har varit nere och sett honom några gånger, både förra året och i år. Han har bra avslut och har gjort åtta mål. Han har gjort en väldigt stark höst så här långt och därför tar jag ut honom.

TT: Och Kristoffer Olsson?

- Han har varit med i vårt U21-landslag och haft betydande roller där tidigare. Nu i AIK tycker jag att han har blommat upp ytterligare och är, som jag ser det, en av deras viktigaste spelare. Han har ett brett register som central mittfältare.

Ishak och Andersson har båda spelat landskamper i januariturnén.

- De är inte likadana som spelare, men ändå spelare som vet var målet är någonstans och spelar ganska ensamma centralt långt upp på planen. Duktiga straffområdesspelare. Sebastian är stark fysiskt medan Ishak kanske är en mer klurig spelartyp. Det är spelare jag följt och nu passar det att titta på dem, säger Janne Andersson.

Skadade och petade

Mittbacken Filip Helander och anfallaren Robin Quaison saknas båda på grund av skador, medan Feyenoords Sam Larsson och Watfords Ken Sema helt enkelt inte fick plats i truppen.

- Konkurrenssituationen gör att de hamnar på fel sida strecket. Det är en sammanfattande bedömning vi gör. Den här gången var de precis utanför men har alla möjligheter att vara med igen nästa gång.