Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Funktionshindret hindrar inte Elsie från att åka wakeboard

Åka wakeboard som funktionshindrad?…
Jodå, det är numera möjligt genom Sveriges första sitwakeboard.…
Fråga den pensionerade Elsie Antonsson från Varberg som sedan ett års ålder har haft polio, vilket drabbat förmågan att gå.

– Kul att få testa på, tycker Elsie som i egenskap av VM-tvåa i trick på vattenskidor så sent som i fjol i MP5-klassen (de ”lindrigast” funktionshindrade) är långt ifrån ovan vid vattensport.

Men sitwakeboarden var en ny bekantskap.

– Den största skillnaden mellan vattenskidor och sitwakeboard är väl draget i linan, att här är det mekaniskt jämfört med efter en båt. Och framför allt att det finns inga vågor att surfa på.

Exakt hur gammal hon är tycker hon är oväsentligt, ”det blir bara en etikett”, men som pensionär sedan ett antal år tillbaka visar det på att alla kan hålla på med wakeboard, unga, gamla och nu även funktionshindrade.

– Det är fantastiskt att det går att genomföra. Här är många människor bundna till ett liv i rullstol, men när de kommer i vattnet så händer något, ler Mats Örjes i Halmstad Wakeboardklubb som arrangerar helgens tävling i Swedish Wakepark Tour i Grötvik – den enda av normalt fyra på grund av coronapandemin med strikta regler utan publik och enbart med 40 åkare och tio funktionärer inne på området.

Redan i tisdags fick Elsie testa sitwakeboarden för första gången och upptäckte då att hon satt för löst i sitsen – något som snabbt åtgärdades av Mats kollega, ortopedingenjören Bo Engkvist.

– Mats ringde i onsdags och undrade om vi kunde justera sitsen så att olika personer ska kunna använda sitwakeboarden och det har vi gjort nu, förklarar han.

Men att sitwakeboardtestet överhuvudtaget blev av har även wakeboardproffset från Göteborg, William Klang – jodå, syrran är popstjärnan Sarah – stor del i.

– Jag skulle ju hit ner och tävla och fick veta att den första sitwakeboarden i Sverige skulle testas här. Och eftersom Emanuel, en av mina vänner i Italien, är världsmästare i just sitwakeboard kontaktade jag honom.

– Så han vägledde oss hur man skulle få ihop brädan och hur man skulle göra. Jag menar, om jag ska lära ut det till någon annan måste jag ju kunna det själv, ler William som rankad topp 5 i världen sedan några år tillbaka lever på sin sport och senast blev tvåa på världstouren i Australien.

Inte wakeboarden, men väl vattenskidorna har också tagit Elsie runt jorden till platser som Kalifornien, Australien och Italien. Men i år har det bara blivit tävlingar i västsvenska serien på hemmaplan.

– Sitwakeboarden ser jag till en början mest som en kul grej upptill vattenskidorna. Men visst skulle det vara roligt om fler hakar på, säger Elsie.

Vilket är roligast?

– Nädu, man ska inte jämföra äpplen med päron, men med lite träning ska det nog gå att snurra runt även med en sitwakeboard för mycket handlar om balansen, förklarar hon, samtidigt som hon häver sig upp för trappan.

Så blir det inte i framtiden, där en del av de 250 000 kronorna från Halmstad kommuns tillfälliga inkluderingsfond har använts till sitwakeboarden och nästa steg blir en ramp ner till flytbryggorna som klubben fått låna av kommunen.

– Då ska alla med funktionshinder också kunna ta sig ner till vattnet utan problem, förklarar Mats Örjes.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!