Full rulle utför åsen i störtloppspremiären

Full fart utför bland stockar och stenar. Årets första deltävling i Scandinavian Downhill Cup på Vallåsen lockade 117 cyklister från fem länder. Men det var en hallänning som vann.

ANNONS
|

Daniel Bagge, 20, från Kullavik utanför Kungsbacka var snabbast nedför Hallandås i herrseniorklassen och slog Severin Poppe Midteide, Norge, med 84 hundradelar.

– Det var väldigt bra motstånd i dag så jag var ganska nervös uppe i starten. Regnet kom ju och många blev kanske lite smånervösa för om det skulle bli halt, men det blev bara bättre tyckte jag. Det var en väldigt snabb bana i dag, säger Daniel Bagge.

Han borde veta. För trots 15 mil att åka så räknar han Vallåsen Bike Park som sin hemmabana.

–Jag är här ungefär varje helg och kör. Men det ökar pressen lite också när det är tävling, så det är både bra och dåligt.

ANNONS

I fjol slutade Bagge totaltvåa i den skandinaviska downhillcupen. I år vill han peta norske Grunde Kvålseth (fyra på Vallåsen) från tronen.

– Ja, detta året jagar jag honom. Jag missade en tävling förra året, men nu får han akta sig.

Cupen är ett samarbete mellan de svenska och norska cykelförbunden. Deltävlingen på Vallåsen, som rent formellt arrangerades av Varbergs MTB, var den första fem.

117 cyklister från Sverige, Norge, Danmark, Finland och Polen gjorde upp i elva klasser: från pojkar 10–12 år upp till veteraner.

Banan mätte cirka 900 meter och gick från toppen av skidbacken och ner – både i pisten och inne bland träden. Daniel Bagge behövde drygt en och en halv minut för att ta sig i mål.

– Det är farten och adrenalinet som verkligen är lockande, säger han och fortsätter:

– I Hafjell, på världscupbanan där, kan man ligga upp emot 70 kilometer i timmen. Här kan man nog komma upp emot 40–50 kilometer i timmen på vissa ställen.

ANNONS