Hammarby besegrade Eskilstuna med 1–0 på bortaplan. Arkivbild.
Hammarby besegrade Eskilstuna med 1–0 på bortaplan. Arkivbild. Bild: Christine Olsson/TT

Frispark gav Hammarby tre poäng

Hammarby tog chansen att hänga med i toppen då de besegrade Eskilstuna på bortaplan. På annat håll har AIK det fortsatt förtvivlat svårt att göra mål.

ANNONS

Hammarby tog en fin skalp på bortaplan mot Eskilstuna och satte press på Linköping som har den sista Champions League-platsen. EM-stjärnan Jonna Andersson gjorde sin första damallsvenska match i "Bajen" sedan flytten från Chelsea.

Det var en varm söndag i Sverige och inga undantag gällde i Eskilstuna. Precis innan första dryckespausen fick Hammarby en frispark i ett bra läge efter att 19-åriga Matilda Vinberg lagt sig till synes lätt.

– De gör mål på en frispark som de inte ska ha och det suger just nu. Domaren blåser men det är ett tråkigt sätt att förlora på, säger Eskilstunas Matilda Plan i Viaplays sändning.

ANNONS

Fram klev norska Vilde Hasund med en perfekt avvägd frispark som gick stolpe in. Det var hennes tredje mål för säsongen och i och med 1–0-segern gick Hammarby upp på en sjätteplats, en poäng bakom Eskilstuna och sex poäng bakom Linköping, som har en match mindre spelad.

– Det var en tuff match och det var väldigt svårt i värmen, säger Simone Boye Sørensen som gjorde sin första match sedan hon kom till Hammarby från Arsenal.

Oavgjort i bottenmötet

Såväl Umeå som IFK Kalmar är i behov av tre poäng för att lyfta från det damallsvenska bottenträsket – på söndagen gjorde de båda lagen upp i en så kallad sexpoängsmatch.

Umeå tog ledningen i den 17:e minuten genom Vilma Koivisto, men någon hemmaseger blev det inte.

För med kvarten kvar att spela nickade nämligen gästernas Alyssa Walker in slutresultatet 1–1.

Umeå placerar sig på kvalplats i tabellen, två poäng bakom Kalmar på säker mark.

– Det är så klart viktiga poäng, men det känns också surt då jag tycker vi förtjänar tre poäng i dag, säger Umeås Olivia Holm i Viaplay.

AIK och BP i botten

Brommapojkarna har det fortsatt tufft i damallsvenskan. Med sina sex poäng är man näst sist i damallsvenskan, på samma poäng som jumbon AIK. Därför skulle man behövt en seger borta mot Örebro. Men det får fortsatt vänta då man blev fullständigt överkört med 0–4. Segerorganisatör för Örebro blev finländska Heidi Kollanen som gjorde två mål och en assist, hennes två första mål den här säsongen.

ANNONS

Jumbon AIK har haft förtvivlat svårt att göra mål i damallsvenskan. Nio mål på 16 matcher och 40 insläppta är inte något som tränaren Jesper Björk är nöjd med. Inte heller blev det mål mot borta mot Piteå då hemmalaget vann med 1–0 efter ett sent mål på övertid av Hanna Andersson.

ANNONS