Internationella friidrottsförbundet ordförande Sebastian Coe berättade tidigare i veckan om beslutet att stoppa transsexuella i damklasserna.
Internationella friidrottsförbundet ordförande Sebastian Coe berättade tidigare i veckan om beslutet att stoppa transsexuella i damklasserna. Bild: Gregorio Borgia/AP/TT

Friidrottens beslut om transsexuella kritiseras

Internationella friidrottsförbundet stoppar transsexuella i damklasserna.
Ett beslut som kritiseras.
– De mest utsatta utesluts från idrotten, säger den kanadensiska cyklisten Kristen Worley.

ANNONS
|

Kristen Worley, som själv är transsexuell, har under en längre tid utmanat Internationella olympiska kommitténs genuspolitik.

Till en början kämpade hon för sin egen plats i idrotten men valde sedan att fokusera på att hjälpa andra. Worley gav råd och stöd till bland andra sydafrikanskan Caster Semenya, som efter VM-guld på 800 meter 2009 fick genomgå könstest.

Nu riktar hon kritik mot Internationella friidrottsförbundets beslut att stoppa transsexuella att tävla i damklasserna.

"Politisk skäl"

– Det som händer är att de mest utsatta utesluts från idrotten, och det här sker av mer politiska skäl än baserat på vetenskap och forskning, säger Worley till Reuters enligt NTB.

ANNONS

– Det är ett rent politiskt drag.

Worley kallar beslutet för nedslående.

– Det här får konsekvenser, inte bara på internationell nivå utan även i samhällen över hela världen.

Sebastian Coe, förbundets ordförande, säger att de har konsulterat frågan om transidrottare med bland annat Internationella olympiska kommittén och flera nationella förbund.

– Det här är ett rent politiskt drag av Sebastian Coe och Internationella friidrottsförbundet för att hantera högerfrågor, politiska relationer och potentiella sponsorer.

Ricki Coughlan, en av Australiens första transpersoner inom elitlöpning, delar Kristen Worleys syn på beslutet.

– De hatkrafter som finns där ute, som inte vill att transpersoner ska existera i vårt samhälle, kommer att ta det här som en seger och säga "okej, låt oss gå vidare till nästa sak", säger hon.

Beslutet hyllas

Men det finns kvinnliga idrottare som ser positivt på vägvalet.

Brittiskan Emily Diamond, som bland annat har ett brons i 4x400 meter från OS i Brasilien 2016, kallar beslutet för "ett stort steg för rättvisan".

"Förhoppningsvis kommer det här att vara regeln på alla nivåer nu, inte bara för elitevenemang", skriver hon på Twitter.

På sociala medier uttrycker även landsmaninnan och maratonlöparen Mara Yamauchi sin glädje över beslutet.

Sebastian Coe, som meddelade förbundsbeslutet vid en presskonferens tidigare i veckan, har sagt att "vi säger inte nej för alltid" och samtidigt informerat om att en studiegrupp – ledd av en transperson – ska inrättas för att övervaka framtida vetenskapliga framsteg.

ANNONS
ANNONS