Peder Fredricson och hästen Catch Me Not klarade alla hinder utom ett under sista dagens två omgångar i världscupfinalen i Göteborg. Det räckte till en tredjeplats. Men i sommarens EM väljer Fredricson sannolikt en annan häst.
Peder Fredricson och hästen Catch Me Not klarade alla hinder utom ett under sista dagens två omgångar i världscupfinalen i Göteborg. Det räckte till en tredjeplats. Men i sommarens EM väljer Fredricson sannolikt en annan häst.

Fredricson väljer bort skrällhästen i EM

Peder Fredricson blev trea i världscupfinalen på orutinerade Catch Me Not, som gjorde en imponerande insats. Men i sommarens EM rider han sannolikt en annan häst.

ANNONS
|

Peder Fredricson var tvåa i resultatlistan efter finalens två första dagar. Tillsammans med hästen Catch Me Not klarade han söndagens två omgångar med bara en rivning. Men schweizarna Steve Guerdat och Martin Fuchs var felfria genom hela dagen, och passerade därmed Fredricson.

Spanjoren Eduardo Alvarez Aznar, som var i ledningen efter två dagar, fick två rivningar i söndagens första omgång och försvann från toppstriden.

Efter finalen hyllade Peder Fredricson publiken i Scandinavium.

- Jag har faktiskt aldrig varit med om en sån här stämning på nån tävling någonsin, säger den 47-årige Österlenryttaren som tagit både OS-silver i Rio 2016 och EM-guld på UIlevi 2017.

ANNONS

Bytte efter elfteplats

Det var första gången Peder Fredricson red en världscupfinal. För hans häst Catch Me Not var det den största tävlingen hittills. Den 13-årige valacken kom till Fredricson för omkring ett år sedan, från en tillvaro långt från världseliten.

Men sedan Fredricson upptäckt hästens storhet, har förtroendet bara växt. Efter en elfteplats på medaljhästen All In i torsdagens inledande tidshoppning bytte Fredricson följeslagare till de avslutande omgångarna, en i fredags och två på söndagen. Catch Me Not fick chansen – och rev bara ett hinder på fyra rundor, med en omhoppning inräknad.

- Jag hade på känn att han är speciell. Nu har han visat det. Det var ett bra val, säger Peder Fredricson.

En plan för varje häst

Nu har den svenska världstrean en hel liten rad hästar att välja på inför kommande stora utmaningar. Förutom All In och Catch Me Not har Fredricson till exempel ChristianK, som han red i fjolårets VM, och Hansson.

- Jag ger alla samma chanser och matchar dem så bra som möjligt. Alla hästar har en tydlig plan minst ett halvår framåt, säger Peder Fredricson.

ANNONS

För Catch Me Not har Peder Fredricson och ägaren Ebba Berglöf gjort en plan där EM i augusti inte ingår. Istället satsar man på den årliga stortävlingen i tyska Aachen i sommar, och en tävling i Kanada i höst.

- Han är en häst som kan hoppa över väldigt stora hinder. I de två tävlingarna behöver man exceptionella hästar, säger Peder Fredricson.

Eckermann kan missa EM

Henrik von Eckermann blev trea i världscupen både 2017 och 2018, men hade ingen lyckad vecka nu. Efter tre rivningar i söndagens första omgång beslöt von Eckermann att avstå från den andra. Även Mary Lou kan komma att missa EM i sommar.

- OS är viktigare, säger Henrik von Eckermann bestämt.

Liksom de andra ryttarna rådgör han med förbundskapten Henrik Ankarcrona.

- Hästarna kan inte bara mata på i mästerskap efter mästerskap. Det är inte säkert att Mary Lou ska gå ett mästerskap i år, säger Henrik Ankarcrona.

ANNONS

Mary Lou är i dagsläget von Eckermanns enda häst i mästerskapsklass. Utan henne är det stor risk att han själv också missar EM.

TT

Fakta: Världscupen

Steve Guerdat, Schweiz, vann världscupen i hoppning för tredje gången. De tidigare segrarna kom 2015 och 2016 (i Göteborg).

Fjolårsmästaren Elizabeth Madden, USA, blev sexa denna gång.

Tredje plats är det bästa svenska ryttare presterat i världscupfinaler. Det har hänt vid fyra tillfällen: Malin Baryard-Johnsson 2003, Henrik von Eckermann 2017 och 2018, Peder Fredricson 2019.

Nästa år arrangeras finalen i Las Vegas, USA.

År 2021 ska finalen gå i Göteborg igen, för 16:e gången.

ANNONS