Fredricson satte guldkant på Ankarcronas EM

Peder Fredricson har fått sitt EM-guld och Ullevi har tömts. I lobbyn på hotellet stegar en man fram till Henrik Ankarcrona, tar i hand och skrattar: – Får man fortfarande säga du till dig?

ANNONS
|

Vilken mästerskapsdebut det blev för hopplandslagets Halmstadfostrade förbundskapten.

Lagsilvermedaljen sent i fredags kväll följdes på söndagseftermiddagen av Europamästerskapets stora svenska höjdpunkt när Peder Fredricson och hästen All In hoppade hem den individuella EM-titeln.

Över 15 000 åskådare jublade på Ullevi och vid sargen utbröt det stora kramkalaset med Henrik Ankarcrona i mitten.

Efteråt säger han till HP:

– Vi har haft tre mästerskap i år med världscupfinalen inomhus och här nu, och vi har varit på medaljplats varenda gång. Det går inte att göra mycket bättre.

– Det är fantastiskt roligt och så klart lite att smälta. Men målsättningen fanns där hela tiden och tillsammans kunde vi leverera. Jag är jätteglad och jättestolt över ryttarna, de har gjort ett fantastiskt jobb hela veckan och vi har roligt tillsammans.

ANNONS

En viktig del av Ankarcronas EM-jobb har varit att se till att ryttarnas rutiner inte rubbas av den extra uppståndelse som ett mästerskap på hemmaplan innebär.

– Det var så klart en utmaning att klara det, men det tycker jag att vi gjorde. Det är jag väldigt nöjd med, säger han.

Allra coolast var Peder Fredricson och All In. Det var OS-silverduon som räddade hem lagsilvret med ytterligare en felfri runda – och sedan vann de Sveriges andra individuella EM-guld genom tiderna. Det första vann Rolf-Göran Bengtsson på Ninja La Silla 2011.

Fredricson hade råd att riva ett hinder när han startade sist i finalen –och det gjorde han, tre språng från mållinjen, hans första nedslag under femEM-omgångar.

Men fler blev det inte.

– Det känns fantastiskt. Det har varit mitt långsiktiga mål att få vinna här på hemmaplan och det har varit en lång vecka, säger han och beskriver tankarna när han insåg att segern var klar:

– Man är så glad att man inte har tappat fokus någonstans och att bommar trillat. Allt föll på plats och det är så otroligt. Man får inte så många chanser i livet att göra en sådan här grej.

Henrik Ankarcrona hyllar, förstås, sin guldklimp.

ANNONS

– Peder har en otrolig förmåga att fokusera och tillsammans med All In bildar de ett radarpar som inte skådas ofta. Hästen är en av de absolut bästa hästarna i hela världen vill jag påstå, säger han.

Men det blev ett kort guldfirande för förbundskaptenen. Efteråt hastade han till hotellet för att hämta väskorna och åka hem till familjen i Skåne, som utökades med en dotter bara dagar innan pappa for till EM.

Vad han svarade mannen i lobbyn, som undrade om han fortfarande får dua guldkaptenen?

– Ja, det hoppas jag att du fortsätter göra.

ANNONS