Kvinnor och flickor inom ridsporten går ut med uppropet #visparkarbakut, för att få stopp på sexuella trakasserier. Arkivbild.
Kvinnor och flickor inom ridsporten går ut med uppropet #visparkarbakut, för att få stopp på sexuella trakasserier. Arkivbild.

Fredricson: "Ingen ska behöva känna sig utnyttjad"

Kvinnor och flickor inom ridsporten går samman i ett upprop för att få stopp på sexuella trakasserier och övergrepp. Aktionen stöttas och uppmuntras av sportens största stjärnor.

ANNONS
|

I facebookgruppen #visparkarbakut med 8000 medlemmar och där drygt 1000 har skrivit på, har kvinnor och unga flickor berättat om sexuella trakasserier och övergrepp inom rid- och travsporten.

- Tjejerna hamnar i en beroendeposition och då blir den här tränaren, ridläraren, hästägaren lite av en idol. Det här handlar om tjejer mellan 12 och 18 år och då är den här mannens ord lag, säger Mika Thalén, en av initiativtagarna, till Dagens Nyheter.

ANNONS

- Då används det också som en bestraffning att ”gör du inte som jag vill så får du inte rida på Brunte eller då får du rida Skrållan hela terminen”, om det nu är på en ridskola, säger Caroline Crafoord, en annan av initiativtagarna.

Vill förändra strukturen

Uppropet kräver ett omedelbart slut på sexualiserande, marginaliserande, utnyttjande och nedvärderande av flickor och kvinnor inom hästsporten, att de med maktpositioner tar sitt ansvar och agerar och ställer ansvariga till svars samt att tystnadskulturen i stallet bryts och att de som vågar höja rösten inte ska straffas.

Från torsdag till söndag arrangeras Sweden International Horse Show i Friends arena, där många av ryttarna är idoler för unga flickor.

Det finns många berättelser om hur de har utnyttjat situationen.

- De är superstars, de är som Mick Jagger, de kan ju plocka tjejer som praliner ur en chokladask, säger Crafoord.

ANNONS

"Förfärlig läsning"

Hoppstjärnorna Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson samt Therese Nilshagen, EM-femma i dressyr, stöttar helt uppropet.

- Jag har hängt med och försökt läsa en del berättelser. Det är verkligen förfärlig läsning. Det är chockerande att det har varit så och är så. Jag hoppas att den här kampanjen kan bidra till att de som är drabbade kan säga ifrån. Det är bra att det blir så mycket uppmärksamhet, säger Nilshagen.

Och fortsätter:

- Jag trodde inte att det var så illa. Det är säkert många flickor – och även pojkar – som blivit ärrade för livet.

Väga säga ifrån

Malin Baryard Johnsson fyller i:

- Det viktiga med uppropet är att alla tjejer ska våga säga ifrån och säga till när det händer. Det är det häftiga med uppropet. Vi ska inte glömma det hemska som hänt men det här ska leda till att det tar slut. Fan, nu gör vi det här. Det är så man känner, säger hon.

ANNONS

- Uppropet är bra och det känns extra bra eftersom jag är pappa och har en son som är på väg ut i livet. Det är jättebra om det blir tydliga spelregler, säger Peder Fredricson.

Ridsporten är en av Sveriges största ungdomsidrotter. 90 procent av dem som rider är kvinnor och flickor.

TT

ANNONS