Rudy Gobert, en av de franska stjärnorna som såg till att USA slogs ut ur basket-VM.
Rudy Gobert, en av de franska stjärnorna som såg till att USA slogs ut ur basket-VM. Bild: Lintao Zhang/AP/TT

Frankrikes skräll – slog ut USA i basket-VM

USA hade inte förlorat en match i VM-sammanhang sedan 2006. Då skrällde Frankrike rejält i kvartsfinalen mot de amerikanska NBA-proffsen – och vann med klara 89–79.
– En av de största segrarna i min karriär och definitivt en av de största i fransk basket, säger Rudy Gobert.

ANNONS

Trots en tappad ledning på tio poäng tidigt i tredje perioden lyckades fransmännen vända mötet med den regerande världsmästaren.

Och det var mycket tack vare Utah Jazz-spelaren Gobert och Orlandos Evan Fournier, som till slut noterades för 21 poäng och 16 returer respektive 22 poäng.

I och med segern är Frankrike klart för semifinal mot Argentina på fredag.

Medaljsviten bruten

För USA är det första gången sedan hemma-VM 2002 som landslaget inte får spela om medaljerna. Dessutom nådde USA:s medaljsvit – med guld 2014 och 2010 samt brons 2006 – sitt slut. Inför kvartsfinalen hade USA vunnit 58 raka matcher i VM och OS.

ANNONS

Rudy Gobert, två gånger vald till NBA:s bäste defensive spelare, bjöd på tre blockerade skott och beskriver segern som "otrolig".

– Jag har drömt om det här ett tag och jag tänkte att vi nog aldrig får ett bättre tillfälle att slå USA. Det sade jag till de andra spelarna, säger Gobert.

Australien till semifinal

USA har fått kritik för att man inte skickade sina allra främsta spelare till mästerskapet, men guarden Donovan Mitchell stod upp för sitt lag på plats, irriterad på snacket om vilka som saknades snarare än vilka som var med.

– Vi har tolv spelare som ville spela för USA och vi spelade, säger Mitchell.

USA avslutar VM med en placeringsmatch mot Serbien på torsdagen.

I den andra semifinalen möter Spanien Australien, som slog Tjeckien med 82–70 i sin kvartsfinal.

ANNONS