Béatrice Edwige och Frankrike flyger vidare till EM-final på hemmaplan. Efter seger i semifinalen mot Nederländerna väntar nu Ryssland i finalen.

Frankrike mot Ryssland i EM-final

Frankrike är bara ett steg ifrån ett efterlängtat guld i handbolls-EM på hemmaplan. Efter seger mot Nederländerna, 27–21, väntar nu Ryssland, med världsstjärnan Anna Vjachireva, i final.

|

Ryssland tog sig till final genom seger i sin semifinal mot Rumänien med 28–22. Storstjärnan Anna Vjachireva var återigen strålande, gjorde i princip vad hon ville med det rumänska försvaret och stod för 13 av Rysslands mål.

När Ryssland åkte på en storförlust mot Sverige häromdagen var laget redan klart för semifinal. Med en EM-final i potten hade ryskorna lättare att motivera sig, och det märktes. Ledningen var knapp i paus, 16–15, men ryskorna, som är regerande olympiska mästare, rivstartade den andra halvleken med tre raka mål och var sedan överlägsna.

Hemmanationen Frankrike, regerande världsmästare, står för motståndet i finalen. Det blir därmed en repris av EM-premiären då Ryssland vann med 26–23.

Frankrikes semifinal påminde om Rysslands, men med en mer högljudd och trikolorviftande Parispublik som fond. Nederländerna höll jämna steg en bit in i den andra perioden, fram till 14–14. Då satte fransyskorna in en extra växel, gjorde fyra raka mål, och visade under resten av matchen upp ett försvarsspel i absolut världsklass.

Nederländerna försökte och försökte men det franska försvaret, liksom målvaktsspelet, vara nära på omutligt i den andra halvleken. Till slut var det klasskillnad och Frankrike kunde med publiken i ryggen storma fram till final genom en klar seger, 27–21.