Richard Brisius, vd för Sveriges satsning att arrangera vinter-OS 2026. Arkivbild.
Richard Brisius, vd för Sveriges satsning att arrangera vinter-OS 2026. Arkivbild.

Frågetecken i Sveriges OS-ansökan

Bara dagar återstår innan vi får svar på om vinter-OS 2026 kommer att arrangeras i Sverige. Men nu kommer IOK med synpunkter på Stockholm-Åres ansökan. Enligt ett brev som AFP tagit del av saknas garantier för att budgeten ska hålla.

ANNONS
|

På måndag avgörs det vilket land som får arrangera vinter-OS 2026. Två kandidater återstår: Stockholm-Åre och Milano-Cortina i Italien.

Nu har nyhetsbyrån AFP tagit del av ett brev där Internationella olympiska kommitténs (IOK) högsta OS-chef, Christophe Dubi, uppger att Sveriges ansökan måste kompletteras med ytterligare information.

"Vi har mottagit ett flertal brev med avsikter och garantier som inte är bindande. Dessa representerar inte bindande förpliktelser och utsätter därmed färdigställandet av OS-byn för risker", står att läsa i ett brev som Sveriges olympiska kommittés (SOK) OS-bolag mottagit, enligt AFP.

IOK vill ha klargörande

Med bara dagar kvar tills värdland utses vill alltså IOK ha ett klargörande från Stockholm-Åres ansökan om att den angivna budgeten håller för att arrangera ett olympiskt vinterspel.

ANNONS

TT har sökt den svenska kampanjledningen och i synnerhet Richard Brisius, kampanjchef och vd för det svenska OS-projektet, men utan framgång. För AFP avdramatiserar han innebörden av IOK:s krav.

- Det var frågor som behövde klargöras och lösas, vilket är ganska normalt i den här processen. Vi står på en stabil grund och vi är väldigt nöjda med hur vi ligger till, säger Richard Brisius och tillägger:

- Det är bara en fråga om ett klargörande. Vi har jobbat väldigt hårt i två år och sedan gick regeringen ut och gav sitt stöd i början av april, innan deadline. Vi är extremt tillfredsställda.

"Handlar om att finjustera"

Enligt Christophe Dubi är syftet med brevväxlingen att förbättra kandidaternas ansökningar efter att IOK:s utvärderingskommissions rapporter, som släpptes den 24 maj, visade på brister.

- Som vanligt handlar det om att finjustera, säger Dubi till AFP.

ANNONS

Arrangören för vinter-OS 2026 presenteras på IOK:s kongress i Lausanne på måndag klockan 18.

TT-AFP

Fakta: OS-omröstningen

Den 24 juni, under Internationella olympiska kommitténs kongress i Lausanne, avgörs det om Stockholm-Åre eller Milano-Cortina får vinter-OS 2026.

På förmiddagen håller Stockholm-Åre och Milano-Cortina sina tekniska presentationer med efterföljande frågestund för IOK-ledamöterna. På eftermiddagen görs de allmänna presentationerna.

IOK har 95 medlemmar. De har inte fått besöka kandidatländerna Sverige och Italien utan får göra sin bedömning genom rapporterna från IOK:s utvärderingskommission, som presenterades den 24 maj, och genom presentationerna den 24 juni.

Klockan 16 inleds röstningen. Sveriges två IOK-ledamöter (Gunilla Lindberg och Stefan Holm) samt Italiens tre (Franco Carraro, Ivo Ferriani och Giovanni Malago) får inte delta i omröstningen.

Klockan 18.00 presenteras värdorterna för vinter-OS 2026.

Fakta: Vinter-OS 2026

Vinter-OS ska arrangeras 6–22 februari och Paralympics 6–15 mars 2026.

Kandidaturer:

Stockholm-Åre

Budget: 1,51 miljarder dollar (13,1 miljarder kronor) enligt utvärderingsrapporten.

Tävlingsområden:

Stockholm/Södertälje: Curling, ishockey, konståkning, parallellslalom skridsko, short track, skidor, skidskytte, big air (snowboard), freestyle (hopp).

Åre: alpint, freestyle, snowboard.

Falun: backhoppning, nordisk kombination.

Sigulda (Lettland): Bob, rodel, skeleton.

Öppningsceremoni: Friends i Solna.

Milano-Cortina

Budget: 1,56 miljarder dollar (13,5 miljarder kronor) enligt utvärderingsrapporten.

Tävlingsområden:

Milano: Ishockey, konståkning, short track.

Cortina d'Ampezzo: Alpint damer, curling, bob, rodel, skeleton.

Bormio: Alpint herrar.

Livigno: Snowboard, ,freestyle.

Val di Fiemme: Skidor, backhoppning, nordisk kombination.

Anterselva: Skidskytte.

Öppningsceremoni: San Siro i Milano.

ANNONS