Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Från succéår till inställt för klassiska premiärtävlingar

Förra årets tävlingar var de största på 20 år.
Men i år blir det ingen halländsk säsongsstart för orienterarna. Kattegattnatt och Hallandspremiären ställs in.
– Det gick inte med hänsyn till den smittspridningsnivå som är, säger Roger Nilsson, ordförande i Laholms IF OK.

Kattegattnatt skulle ha avgjorts i Tylösand fredagen den 12 mars och Hallandspremiären i Skogaby helgen 13–14 mars – medeldistans på lördagen och långdistans på söndagen.

Men för andra gången på fyra år tvingas arrangörerna ställa in den traditionella säsongsupptakten.

Förra gången, 2018, var orsaken snö och kyla. Nu är det coronapandemin.

Laholms IF OK och Halmstad OK – som arrangerar tillsammans – hade filat på flera alternativa lösningar som att öka startmellanrummet mellan löparna, att inte ha servering och duschar på tävlingsplatserna och att till och med arrangera flera mindre tävlingar parallellt, men har nu tvingats ge upp.

– Det finns inga förutsättningar att kunna arrangera tävlingar med de regler som finns. Vi är ledsna, men det var ett väntat beslut, säger Kennet Horvath, ledare i Halmstad OK.

Pessimistisk Tegnell

Statsepidemiolog Anders Tegnell gav heller inte hopp om någon snar ökning av antalet tillåtna deltagare på en fråga från facktidningen Orienteringsmagasinet på torsdagens presskonferens.

– Vi befinner oss just nu i en situation med väldigt stor smittspridning där det är väldigt svårt att se att man kan rucka så mycket på de regelverk som finns på plats just nu, sade Anders Tegnell.

Kattegattnatt och Hallandspremiären lockade i fjol 3 500 startande tillsammans, vilket var den högsta deltagarsiffran på 20 år. Tävlingarna var ett av de sista större idrottsevenemang som gick att genomföra i Halland innan pandemin slog till på bred front.

Ekonomiskt bakslag

Att årets upplagor måste ställas in är ett ekonomiskt bakslag framför allt för Laholms IF OK, som har detta som årets stora evenemang.

– Bara revisionen av orienteringskartan som vi har gjort nu är 100 000 kronor. Men det är inte bortkastade pengar utan vi hoppas kunna genomföra tävlingen där nästa år, säger Roger Nilsson.

Halmstad OK har fler ben att stå på och riktar nu i stället in krafterna på sydsvenska mästerskapet för ungdomar, som är tänkt att gå i Mästocka 17–18 april.

– Får vi de andra tävlingarna, Vårruset och Blodomloppet så klarar vi oss. Vi slipper ju utgifterna också. Vi är välskötta och har en god ekonomi tack vare att vi är så arrangörsflitiga, säger Kennet Horvath.

LÄS MER: Klart: Då återvänder Vårruset till Halmstad 2021

Fler lokala sportnyheter hittar du här