Frågor ställs på sin spets till Elitloppet

Frågetecknen rann över bägaren och de tänkta utropstecknen darrade sedan flera av travets fyrbenta stjärnor visat att de är av kött och blod. Även om Anders Malmrot, Elitloppets general på Solvalla, sällan darrar på manschetten och har en gedigen bruttolista i bakfickan minskade urvalet en del efter de senaste storloppen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
LocationHalmstadtravet||

Ljuspunkterna fanns först och främst i Paralympiatravets Delia Du Pommereaux, Very Kronos och Aetos Kronos. Trion ståtar med varsin biljett till Elitloppet även om det finns frågetecken runt den franska stjärnan.

Topplocket gick nämligen av på kretsen runt hästen efter kusken Eric Raffins böter for drivning. Nu byggs det diplomati av högsta rang från Solvallas ledning om en kursändring.

Ecurie D. har varit odiskutabel som deltagare men insatsen på Åby kan föra den norska stjärnan bort från loppet.Tränaren Frode Hamre lär få svinga sitt trollspö.

Anders Malmrot blev heller inte mycket klokare efter Finlandia-Ajo. På förhand var Hickothepooh kanske inte högvilt för Malmrot men motståndet dribblade bort sig av olika anledningar.

ANNONS

Hickothepoohs seger var visserligen välförtjänt och kretsen runt hästen tackade förstås ja till Elitloppet. En av förlorarna var Milliondollarrhyme som i dagarna ändå fick nådiga nicken av Solvalla som den åttonde inbjudna hästen.

Tidigare lärling i Halmstad

Den nionde biljetten gick oavkortat till Heavy Sound som vann uttagningen på Solvalla. Extra kul för Kenneth Haugstad, tidigare lärling i Halmstad som i dag är proffstränare på Solvalla och ordinarie kusk bakom Daniel Redéns slitvarg.

Fler stjärnor måste helst visa framfötterna i Umeå och på Charlottenlund om inte den kollektiva kvalitén ska få sig en törn ytterligare. Även om Copenhagen Cup tvingats till en grupp 2-löpning så har inte alla aktiva vänt ryggen till den danska arrangören.

Söndagens upplaga är sista chansen för Halmstads Cyber Lane och Heart of Steel om att blidka Solvalla om en position i elitloppet.

Fjolårsvinnaren Heart of Steel gick senast ett starkt lopp bakom Aetos Kronos men från spår åtta minskar chanserna drastiskt. Besvikelsen hos Peter Untersteiner om petningen i Elitloppet förra året gick inte att ta miste på. Nu får han stå vid sidan om (avstängd) och hålla tummarna för Robin Bakker om holländaren kan försvara titeln.

Helt klart krävs en extra ordinär insats för att nå Elitloppet. Detta gäller även Johan Untersteiners Cyber Lane som blir förhandsfavorit från spår tre.

ANNONS

Tydligt att bredden är ihålig

Efter pokalfinalerna stod det tydligt och klart att bredden hos fyraåringarna är ihålig. Därför kommer Breeders Crown-loppen i Halmstad i precis rätt ögonblick i ett försök att rätta upp det anseendet.

Även flera av de bästa treåringarna dyker upp i Breeders Crown i en mycket vass V64:a.

I omgången lyfts tre miljonärer fram som singelstreck. Jerry Riordans Globalizer är åter på hugget och hon såg senast laddad ut på en mycket besvärlig oval. Per Nordström selar ut nya segermaskinen Islay Mist Sisu och Erik Adielsson jagar revansch för kvalmissen i Kungapokalen med Manny Muscle och uppgiften ser tilltalande ut även här.

LÄS MER:Simträning och dressyr ett lyft för Martin Tooma

HP:s V64-system 17 maj

V64 1: 2,3,4,6,7,9. Res: 5–10.

V64 2: 1,2,3,10. Res: 6–5.

V64 3: 7 Islay Mist Sisu. Res: 6–3.

V64 4: 2,5,7,10. Res: 4–3.

V64 5: 8 Manny Muscle. Res: 4–6.

V64 6: 1 Globalizer. Res: 11–3.

96 rader

ANNONS