Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

VM-KLAR. Charlotta Fougberg fick besekd om att hon fått en VM-plats på 3 000 meter hinder i går morse. Bara några timmar senare hade hon packat klart och gått ombord på flyget till Kina.

Fougberg fick plats i Peking

Efter en kämpig och oviss säsong kom i går beskedet: Du ska till VM! Några timmar senare var hon på Landvetter på väg mot Kina. – Det känns helt underbart, säger Charlotta Fougberg.

Ullevilöparen som hade ett fantastiskt 2014 med bland annat EM-silver och svenskt rekord på 3000 meter hinder har inte fått det att stämma lika bra i år. In i det sista har hon försökt nå VM-kvalgränsen utan att lyckas och till slut var det bara att hoppas att det internationella friidrottsförbundet ändå skulle bjuda in henne till VM i Peking.

Efter mycken ovisshet kom i går det efterlängtade beskedet och Fougberg kunde packa väskan. GP mötte upp VM-resenären på Landvetter.

– Jag räknade inte med det här, men jag hoppades på det. Det är nya regler i år, så det finns ju ingen b-gräns, utan det är a-gränsen och sedan ett visst antal till som får vara med i VM. Eftersom jag inte hade fått ett nej så hoppades jag på ett ja, säger Fougberg innan hon tar rulltrappan upp till gaten för flyg till Kun Ming, Kina.

Där kommer hon att träna på hög höjd (1900 meter) fram till den 22 augusti och sedan bär det av till VM-staden Peking. Uppladdningen har inte varit optimal, Fougberg hade gärna tillbringat den senaste tiden på hög höjd i S:t Moritz, men har tvingats avbryta lägret två gånger för att tävla i förhoppningen att gå under VM-kvalgränsen.

Det lyckades inte. Men det gick bra ändå. Men var står hon formmässigt?

Årsbästat är drygt 20 sekunder sämre än förra årets svenska rekord 9.23.

– Det har börjat släppa lite och träningen går jättebra. Det mentala har jag fått jobba jättemycket med, men det utvecklar bara mig. Det är nu jag får visa att jag inte ger upp i första taget.

Så vilken känsla har du när du nu åker till VM?

– Jag åker dit med stora förhoppningar om att jag ska kunna göra mitt bästa lopp i år. Det kan ta mig till final. Kommer jag dit så ska jag göra mitt livs bästa lopp där. Jag hoppas och tror att jag kan, jag vet att jag har det i mig.

Inför förra årets EM var hon en av de stora guldfavoriterna. I VM i Peking blir hon snarare en outsider som fått chansen i sista stund. Fougberg trivs med båda rollerna.

– Ibland är det skönt att ha all uppmärksamhet och ibland är det skönt att ha mindre. Det är bara att anpassa sig.

Hur mycket påverkar den här osäkra uppladdningen dina chanser i VM?

– Det är klart att det hade varit en fördel att vara kvar i S:t Moritz, men nu fick jag ju vara med på SM i stället och det är väldigt speciellt för mig. Det är mäktigt att ta två SM-guld. Så jag kan inte tänka på hur det kunde ha varit, utan försöker att leva i nuet.

Fougberg har gjort sig kände som en riktig glädjespridare, som med gott självförtroende vågar prata om medaljer. I år, när det har gått tungt, så har hon fått jobba hårdare för att behålla självkänslan och den positiva attityden.

– Jag har haft kontinuerlig kontakt med min mentala coach som har hjälpt mig och stöttat mig. Vi har sett på filmer hur det ska se ut när jag är i mitt esse. Jag tror på min mentala coach, vi är ett bra team. Jag är stark.

Och en finalplats känns möjlig?

– Jag kommer göra allt för att ta mig dit och i en final kan allt hända. Jag börjar få bra mästerskapsrutin nu, så det kommer gå bra. Gör kroppen det den ska göra så löser jag det.

Fler lokala sportnyheter hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!