Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Fotbollsskadan ledde till elitkarriär – i cykel

För många idrottare är elitkarriären över eller snart slut i 35-årsåldern. Då inledde Nellie Larsson sin satsning. Nu är tvåbarnsmamman från Mellbystrand en av Sveriges bästa mountainbikecyklister. – Det är så fantastiskt roligt, säger hon.

Det var egentligen fotboll som var Nellie Larssons idrott. Hon spelade för Laholm, Astrio, Genevad och Våxtorp och nådde division 1 som högst.

Men en korsbandsskada 2006 satte stopp för den karriären.

– Jag hade en lång rehabilitering, operation och liknande, men det blev liksom inte bra. Då började jag cykla så smått för att hitta någon träningsform som var lite mer skonsam, berättar hon.

2010 deltog Nellie Larsson i Cykelvasan, 95 kilometer mellan Sälen och Mora, för första gången. 

2012 vann hon veteran-SM-guld i D30-klassen. Men det var först sedan hon hade blivit mamma för andra gången 2013 som hon fick upp farten rejält på pedalerna.

– Jag kom tillbaka 2014 och fortsatte i D30, men det gick ganska bra och då bestämde jag mig för att gå upp i elitklass till 2015 för att utmana mig själv lite mer.

Sedan har hjulen bara rullat på.

2015, vid 36 års ålder, slutade hon fyra i maraton-SM och sexa i Cykelvasan. I fjol blev det silver i SM och en fjärdeplats i Cykelvasan.

Nu laddar hon för ännu bättre placeringar i år. SM och Cykelvasan avgörs inom loppet av två helger i början av augusti.

– I år är mitt mål att kunna vara med och konkurrera med de absolut bästa tjejerna i Sverige i varje tävling. Att vara med i toppen helt enkelt, det är mitt mål.

Jenny Rissveds OS-guld i Rio de Janeiro i fjol har gett svensk mountainbike extra skjuts. Nellie Larsson har mött OS-mästarinnan från Falun på tävlingsbanan, men de har olika specialiteter.

– Hon kör det som heter XCO, cross country. Då kör man en varvbana och tävlingstiden är 90 minuter typ. Men när jag tävlar på riktigt är det maratondistans och då är tävlingstiden tre till fyra timmar, förklarar Nellie Larsson.

Även Mellbystrands cykelstolthet kör dock cross country. I helgen deltog hon i X-cup i Ängelholm och vann damklassen. Sedan satte hon sig på cykeln igen – och trampade hem över Hallandsås.

Det är också cykeln som tar henne fram och tillbaka till jobbet i Halmstad. Transport och träning i ett.

– Det är ju inte långt. Det tar mig en dryg timme, jag kan välja lite olika vägar och när man kommer dit mår man så bra. Sedan är det så klart tidseffektivt också.

Hennes totala träningsdos är 12–15 timmar under en tävlingsfri vecka. Är det tävling på helgen ligger hon runt åtta timmar.

Vad lockar dig i mountainbike?

– Det är så fantastiskt roligt. Dels kommer man ut i skogen och alla träningspass blir också en naturupplevelse – det gillar jag. Sedan är det en ganska tuff tränings- och tävlingsform och det passar mig. Jag gillar också att jag hela tiden lär mig nya saker och utvecklas.

Likt orientering är mountainbike även en sport för hela familjen. Sambon Ulf Johansson och barnen tävlar också och släkt och vänner hjälper till.

Att hon hunnit bli 38 år ser Nellie Larsson inte som något hinder för att fortsätta elitsatsa:

– Jag kör ju långlopp och de flesta som kör i elitklass är som mig eller äldre. Så det känns inte som att åldern är så relevant när man kör de distanserna.

Fler lokala sportnyheter hittar du här