Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pelé under lottningen till fotbolls-VM 2018 i Ryssland. Arkivbild.
Pelé under lottningen till fotbolls-VM 2018 i Ryssland. Arkivbild. Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

Fotbollsikonen Pelé död

Den brasilianske fotbollslegendaren Pelé är död.
"Vi älskar dig för evigt. Vila i frid", skriver dottern Kely Nascimento på Instagram.

Pelé opererade bort en tumör i tjocktarmen förra året. Den 29 november i år lades han in på Albert Einstein-sjukhuset i São Paulo för att hans medicinering behövde justeras.

Ett par veckor senare meddelade sjukhuset att det hade skett en "utveckling" i 82-åringens cancer och att hans hjärt- och njurfunktioner hade försämrats.

Hans agent Joe Fraga bekräftar Pelés bortgång: "Kungen har avlidit".

Och dottern Kery Nascimento skriver på Instagram: "Allt vi är, är vi tack vare dig. Vi älskar dig för evigt. Vila i frid."

Gjorde 77 landslagsmål

Pelé, vars egentliga namn var Edson Arantes do Nascimento, slog igenom som 17-åring då han vann VM-guld med Brasilien i Sverige 1958. Resten är fotbollshistoria. Pelé gick från doldis till internationell superstjärna och rankas av många som historiens största fotbollsspelare med sina tre VM-guld.

Han var förutom VM-vinsten 1958 även med i Brasiliens guldlag 1962 och 1970 och gjorde totalt 77 mål på 92 landslagsmatcher för Brasilien.

Avslutade i New York Cosmos

Klubblaget Santos vann i princip allt som gick att vinna under Pelés tid i klubben 1956–1974. Bland mycket annat vann São Paulo-laget två segrar i Copa Libertadores, Sydamerikas motsvarighet till Europas Champions League, och en lång rad av ligatitlar. Pelé avslutade karriären i dåvarande amerikanska proffslaget New York Cosmos där han spelade 1975–1977.

Enligt organisationen RSSSF, som samlar ihop fotbollsstatistik världen över, stod han för 767 mål på 831 officiella matcher, med träningsmatcher och andra matcher har han enligt organisationens uppgifter registrerats för 1 284 mål på 1 375 matcher.

Pelé hälsar på Sveriges kung Gustaf VI Adolf inför VM-finalen i fotboll mellan Sverige och Brasilien på Råsunda fotbollsstadion i Solna den 29 juni 1958.
Pelé hälsar på Sveriges kung Gustaf VI Adolf inför VM-finalen i fotboll mellan Sverige och Brasilien på Råsunda fotbollsstadion i Solna den 29 juni 1958. Bild: TT
Pelé höjer VM-pokalen efter Brasiliens seger över Italien i VM 1970.
Pelé höjer VM-pokalen efter Brasiliens seger över Italien i VM 1970. Bild: AP/TT