Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg. Arkivbild.
Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg. Arkivbild.

Fotbollförbundet har anmält Östersund

Östersunds FK:s elitlicens för 2012 kan ha räddats av en övervärderad restaurangbarack. Det uppger SVT:s Uppdrag granskning som har publicerat nya uppgifter om fotbollsklubbens ekonomiska affärer. Svenska fotbollförbundet berättar nu att man har anmält ÖFK både till disciplinnämnden och till representantskapsmötet.

ANNONS
|

Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg står åtalad för ekobrott. Fotbollförbundet skulle därmed kunna straffa ÖFK med nedflyttning. I så fall måste det beslutet fattas på SvFF:s representantskapsmöte, samtidigt som en anmälan måste inkomma till förbundets disciplinnämnd.

Dessa anmälningar gjordes i januari, men är vilande.

- Det är klart att det är väldigt allvarliga anklagelser. Samtidigt så vill jag inte föregå den rättsprocess som bedrivs just nu. Det är viktigt att den får ha sin gång. Sen är det licensnämnden som har hanterat den här frågan och i sin tur lagt de anmälningar som gått vidare till repskapet och disciplinnämnden. De ligger vilande i väntan på rättsprocessen, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

ANNONS

I ett program över fyra avsnitt avslöjar SVT:s Uppdrag granskning bland annat hemliga avtal, uppseendeväckande markaffärer och så kallade luftfakturor hos den allsvenska fotbollsklubben Östersunds FK.

Krog i centrum

I centrum för granskningen står en restaurang, vid ÖFK:s hemmaarena, som klubben 2012 fick i gåva av bolaget Fältjägaren, ett dotterbolag till byggjätten och ÖFK:s storsponsor Peab. Vid den tidpunkten var Daniel Kindberg både ordförande för ÖFK och vd för Fältjägaren.

Enligt UG ska värdet på baracken vid gåvotillfället varit 1,1 miljoner kronor. Enligt årsredovisningen ska ÖFK sedan ha sålt den för 3,2 miljoner – något som enligt revisorn varit avgörande för klubbens framtida ekonomi. Affären resulterade i att det egna kapitalet för året hamnade på plus, och i förlängningen att elitlicensen räddades enligt UG.

Men trots att restaurangen ska ha sålts, står den än i dag kvar vid Östersunds hemmaarena, Jämtkraft arena.

- Restaurangen såldes aldrig utan är kvar i klubbens ägo, säger Lars Landin, kanslichef på ÖFK, till Uppdrag granskning.

ÖFK: Fel

Redan under måndagskvällen gick ÖFK ut och avfärdade stora delar av UG:s uppgifter och hävdade att programmet innehåller "en rad faktafel" – bland annat kring restaurangen.

ANNONS

"Fel av UG, restaurangen togs 2012 upp till ett värde av 3,1 miljoner kronor, och är än idag upptagen till detta värde i bokföringen. Ingen uppvärdering har skett som påverkat elitlicens", skriver ÖFK.

Daniel Kindberg, mannen bakom Östersunds resa från division2 till allsvenskan och Europa League, står sedan tidigare åtalad för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott i sin tidigare roll som vd för Östersundshem.

Den 24 april inleds huvudförhandlingen i rättegången mot Kindberg i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.

TT

ANNONS