Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstads BK kan sikta in sig på Superettan-premiär den 14 juni. Bild: KRISTER ANDERSSON
Halmstads BK kan sikta in sig på Superettan-premiär den 14 juni. Bild: KRISTER ANDERSSON

Fredrik Jonsson: Fotbollens glädjebesked – ett steg tillbaka mot det normala

Fotbollen fick glädjebeskedet de slitit för – och som borde vara ett ljus i tunneln för alla idrottsklubbar som blöder ekonomiskt.
Hur osannolikt det än låter spelar HBK seriepremiär i Superettan om två veckor efter tre månader utan några matcher alls.
Utan supportrar på plats – men fansen har ändå en nyckelroll för fortsättningen.

Detta är en krönika. Åsikter och ställningstaganden är skribentens egna.

Fotbollen fick glädjebeskedet de slitit för – och som borde vara ett ljus i tunneln för alla idrotter och klubbar.

Nu väntar en lika efterlängtad som exceptionell seriepremiär för HBK om två veckor – efter tre månader utan några matcher alls.

Inför tomma läktare men där fansen ändå har en nyckelroll för fortsättningen.

Fotbollssverige fick till slut startbeskedet de lobbat hårt för – inte minst efter Anders Tegnells besked om att elitfotbollen inte kunde räkna med någon förtur utan vackert fick vänta för någon vecka sedan.

Direkt efter var det en kollektiv front från fotbollens toppar och elitlag som gav svar på tal och markerade på ett sätt som vi sällan ser.

Nu blir det spel i Allsvenskan och Superettan från den 14 juni. 2,5 månad senare än planerat på grund av coronapandemin, men till glädje för väldigt många, och inte minst elitklubbarna som redan blött miljontals kronor och där risken för många varit konkurs om tv- och spelpengar uteblivit utöver publikintäkterna.

På samma gång som man måste ha respekt för att coronapandemin är en samhällsfråga, och förstå uppoffringarna som väldigt många har gjort och fortsätter göra i sin vardag är det här troligen ett helt nödvändigt besked för elitfotbollen inte minst.

Otänkbart scenario men verklighet i dag

Nu väntar seriepremiär för HBK i Superettan om två veckor och det blir efter tre månader utan några matcher alls.

Det skulle ett normalt år vara ett helt otänkbart scenario.

Men verklighet i dag – och så klart lika för alla.

För HBK väntar i stället för Gais borta i april nu Trelleborg hemma i premiären – och med de förutsättningarna som gäller blir det svårare än vanligt att sia om utgången i årets serie. HBK känns dock välrustat med sin breda trupp och tydliga strategi under Magnus Haglunds ledning.

Samtidigt som idrottsminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson gav klartecken till all utomhusidrott på alla nivåer (inomhusidrotterna får vänta) är det bara elitlagen som får undantag för reserestriktionerna på två timmar eftersom det handlar om yrkesutövning.

Förbundsserierna med Halmia, Laholm, HBK och Astrio får vänta till nästa vecka på mer exakta besked från förbundet, men både Halmia och Laholm vill skjuta på seriestarten i stället för att spela en eller två matcher, gå på uppehåll och sedan återuppta serien. Sett till hur serierna är planerade nu skulle det vara den mest logiska lösningen för att få kontinuitet i en redan halverad säsong.

Medan lokalfotbollen (division 4-6 på herrsidan och division 2-4 för damer) där serierna i många fall var tänkta att dra igång innan den 14 juni nu väljer att skjuta fram sina premiärdatum ett par dagar och kastar om en del i schemat. Men i lokalfotbollen är i alla fall inte avstånden ett problem.

Fansen får en nyckelroll

Publiken får däremot vänta till åtminstone efter sommaren innan det kan bli aktuellt med några lättnader där. Något annat besked hade förvånat. Men det kommer ändå gapa tomt och kännas väldigt märkligt när matcher spelas inför tomma läktare.

Fansen är en viktig del av idrotten och det är bara att hoppas att världen mår så bra i höst att matcher och evenemang kan avgöras med publik på plats igen.

Till den dagen får supportrarna ändå en nyckelroll för hur allt kommer fungera när det kommer till hur man följer favoritlagen på tv och sportbarer så att det inte blir för stora folksamlingar eller ökad smittspridning.

Det ligger i allas intresse.