Zlatan Ibrahimovic slutar – här är hans karriär

Efter över 20 år i rampljuset lägger Zlatan Ibrahimovic fotbollsskorna på hyllan.
Här är 41-åringens karriär – i text och bilder.

ANNONS
|

Zlatan Ibrahimovic började spela fotboll i Malmö BI och kom till Malmö FF som 14-åring 1995.

1999 gjorde Zlatan sin A-lagsdebut för de himmelsblå och den 30 oktober samma år, i en match mot Västra Frölunda, gjorde han sitt första men lång ifrån sista mål på elitnivå.

– Jag kommer ihåg det. Det var la på Malmö IP och det kom en sån långboll. Han sträcker fram sina 48:or och petar bollen förbi mig. Det minns jag. Han hade en förmåga att göra mål på mig jämt, jag vet inte om det var för att han var bra eller om jag var dålig, har Västra Frölundas målvakt vid tillfället, Dime Jankulovski, berättat för Göteborgs Posten.

ANNONS

Under Zlatans första säsong i allsvenskan åkte Malmö FF dock ur serien men han var med och hjälpte klubben tillbaka till finrummet redan året därpå.

Zlatan slog igenom i Malmö FF 1999 och gjorde sitt första elitmål mot Västra Frölunda.
Zlatan slog igenom i Malmö FF 1999 och gjorde sitt första elitmål mot Västra Frölunda. Bild: ARNE FORSELL

2001 såldes Zlatan till Ajax för 82,5 miljoner kronor – den då högsta summan en skandinavisk spelare sålts för.

I samma veva gjorde han debut i det svenska landslaget.

Efter en knackig start i Ajax fick Zlatan under den nye tränaren Ronald Koeman förtroende och med den nederländska klubben blev han ligamästare två gånger.

2004, efter 34 mål på 75 matcher, lämnade Zlatan för Italien och Juventus. Det blev två ligatitlar i Turin men Juventus blev senare av med båda titlarna efter att Calciopoli-skandalen, där bland annat Juventus visade sig ha påverkat matcher genom att välja domare som var lojala mot klubben, uppdagats.

2004 gick Zlatan till Juventus.
2004 gick Zlatan till Juventus. Bild: ARNE FORSELL

Det var som Juventusspelare som Zlatan 2005 tilldelades sin första Guldboll, som Sveriges bästa fotbollsspelare på herrsidan.

2006 var tiden i Juventus förbi och nästa klubbadress blev ligarivalen Inter. Där blev det succé för svensken som gjorde 57 mål på 80 ligamatcher och han var under sina tre år i klubben med och såg till att klubben vann ligan alla dessa år.

Under tiden i Inter blev Zlatan två gånger uttagen i Uefas ”Årets lag”.

ANNONS
I Inter vann Zlatan ligan tre år i rad.
I Inter vann Zlatan ligan tre år i rad. Bild: Bildbyrån

Samtidigt som han öste in mål i klubblagen och vann titlar på löpande band etablerade han sig som en självklar pjäs i det svenska landslaget. Ett av de mest klassiska landslagsminnena från Zlatans karriär är klacken mot Italien i EM 2004.

Efter en tilltrasslad situation hamnade bollen hos en då 22-årig Zlatan som klackade bollen förbi en ställd Gianluigi Buffon i det italienska målet.

Målet innebar 1–1 i matchen och lade grunden för den senare uppmärksammade ”Due Due”-matchen mot Danmark som innebar slutspel för de två skandinaviska nationerna, på Italiens bekostnad.

2004 gjorde Zlatan sitt klassiska klackmål mot Italien i EM.
2004 gjorde Zlatan sitt klassiska klackmål mot Italien i EM. Bild: ANDREW COULDRIDGE

2009 lämnar Zlatan Ibrahimovic Inter för den spanska giganten Barcelona. Han hamnade i samma lag som världens kanske främste: Lionel Messi. Succén uteblev dock och Zlatan hade inte en ordinarie plats i startelvan under sin tid i klubben.

Det blev både liga- och cuptitel men efter 16 mål på 29 matcher lånades Zlatan 2010 åt till Milan och 2011 blev övergången permanent.

Under sin första säsong i Milan vann Zlatan sin totalt fjärde Scudetto och under tiden i Milano blev han den förste spelaren någonsin att vinna skytteligan med två olika klubbar i Serie A.

2010 inleddes Zlatans första sejour i Milan.
2010 inleddes Zlatans första sejour i Milan. Bild: STUDIO BUZZI

2012 stod han också för en minnesvärd show i den svenska landslagströjan. När Friends arena i Stockholm invigdes den 14 november gjorde han alla Sveriges fyra mål, ett genom en läcker cykelspark långt utanför straffområdet.

ANNONS

Matchen slutade 4–2 till Sverige/Zlatan och det var en av fyra gångar som Zlatan gjorde hattrick i landslaget.

Samma år, 2012, lämnade Zlatan Italien och flyttade till Frankrike för spel i storsatsande Paris Saint-Germain. Han blev klubben trogen i fyra år och vann bland annat fyra ligatitlar, skytteligan tre gånger och blev både PSG:s och den franska högstaligas främste målskytt någonsin.

2014 blev han också den främste målskytten någonsin i det svenska herrlandslaget.

Två år senare, 2016, sa han i och med Sveriges uttåg ur EM i Frankrike tack och hej till landslaget.

– Jag vill tacka alla supportrar som hjälpt mig att uppnå det jag gjort. Var jag än åker kommer jag alltid ta med mig den svenska flaggan och vara stolt över den, sa anfallaren då.

Det skulle dock inte bli sista gången han sågs i den gula landslagströjan.

2016 tackade Zlatan för sig i landslaget – trodde vi.
2016 tackade Zlatan för sig i landslaget – trodde vi. Bild: JOHANNA LUNDBERG

Samma år, 2016, lämnade Zlatan PSG för spel i Premier League med Manchester United. Tiden i England präglades dock av en allvarlig korsbandsskada och det spekulerades då i om karriären skulle vara över i och med den.

På kryckor fick han se sitt United vinna Europa League 2017 – Zlatans första, och enda, Europatitel.

ANNONS

Efter att han tagit sig tillbaka från knäskadan lämnade Zlatan 2018 både England och Europa för spel i Los Angeles FC i MLS.

Han gjorde, i en sämre liga, succé med ett läckert mål från halva plan i debuten och 52 mål på 56 matcher totalt i USA.

2019 skapade Zlatan stora rubriker när en staty av honom avtäcktes i hemstaden Malmö. Efter att han samma år gick in som delägare i Malmös allsvenska rival Hammarby vandaliserades statyn och fick tas bort helt.

2018 flyttade Zlatan till USA för att erövra en ny kontinent.
2018 flyttade Zlatan till USA för att erövra en ny kontinent. Bild: KIRBY LEE

Zlatan var inte nöjd efter succén i USA och karriären var inte över. 2020, som 38-åring, återvände han till Europa och sin tidigare klubb Milan. Zlatan gjorde Milan till ett topplag igen men tiden i Milan präglades också av skador.

2020 vann han sin tolfte Guldboll.

– Man brukar ju säga att den tolfte gubben på planen är fansen. Och det här är den tolfte Guldbollen, så det här blir fansens Guldboll, sa han i sitt tacktal.

Under den andra sejouren i Milan riktade Zlatan hårt kritik mot förbundskapten Janne Andersson men samtidigt började han hinta om en landslagscomeback. Och den 16 mars 2021 var det bekräftat: Zlatan Ibrahimovic var tillbaka i landslaget.

ANNONS
2021 gjorde Zlatan comeback i landslaget.
2021 gjorde Zlatan comeback i landslaget. Bild: JESPER ZERMAN

Comebacken skedde i VM-kvalmatchen mot Georgien och i och med starten i den matchen blev han den äldste någonsin att spela en tävlingsmatch i Sveriges herrlandslag.

På grund av skador blev det inget EM för Zlatan 2021 och Sverige missade VM i Qatar. Det blev totalt 62 mål på 120 landskamper för Sveriges kanske största fotbollsspelare genom tiderna.

Den 22 maj 2022 stod som Serie A-mästare för första gången på elva år och för Zlatan var det den tolfte ligatiteln.

Ett år senare meddelar Zlatan, i samband med att Serie A-säsongen avslutades, att karriären, efter ännu en skadefylld säsong, är över.

– Det är dags att säga hejdå till fotbollen, sa han när han tackades av på San Siro och meddelade att karriären är över.

Se bilder från Zlatans karriär i bildspelet ovan.

Bild: Antonio Calanni
ANNONS