Dyrbar straffmiss. Linus Wahlqvist kunde ha blivit svensk matchhjälte med tio minuter kvar mot England, men brände straffen i premiären av U21-EM-slutspelet.
Dyrbar straffmiss. Linus Wahlqvist kunde ha blivit svensk matchhjälte med tio minuter kvar mot England, men brände straffen i premiären av U21-EM-slutspelet.

Wahlqvists straffmiss kostade Sverige segern

Linus Wahlqvist missade chansen att bli hjälte i U21-EM-premiären mot England när han brände en straff i slutskedet. – Jag kände mig lite för säker kanske, säger han i Kanal 5.

ANNONS
|

Det var i den 80:e minuten som den engelska vänsterbacken Ben Chilwell gick in stenhårt i en duell med Sveriges högerback Linus Wahlqvist strax innanför linjen till Englands straffområde. Chilwell gick in med dobbarna före och domaren pekade på straffpunkten.

– Jag får en tackling med dobbarna före, solklar straff, säger Wahlqvist i Kanal 5 efter matchen.

Wahlqvist tog själv hand om straffen och försökte överlista Englands målvakt med en chippförsök centralt i målet – men misslyckades.Jordan Pickford väntade ut svensken och nådde till bollen med handen.

– Jag har varit straffskytt ett tag här och kände mig säker, lite för säker kanske, säger Wahlqvist och förklarar hur han tänkte:

ANNONS

– Jagville bara trycka upp den i mitten men så nådde han dit med handen.

En poäng mot England är Wahlqvist ändå nöjd med.

– Bra match av oss, det är alltid viktigt att inte förlora en premiär. Så det är en bra start på turneringen. I början trycker de ner oss för mycket och har för mycket boll men sedan får vi tag på bollen mer och gör det bra.

Sverige möter Polen på måndag och Slovakien på torsdag nästa vecka.

– Nu är det bara att gå rent så löser det sig. En poäng är väldigt bra mot England, säger Wahlqvist.

0–0 var också förbundskaptenen Håkan Ericson nöjd med:

– Det är skönt att känna att vi är med, säger han till Kanal 5.

De har sin fysik och sina hörnor. Men när vi får tag i bollen så ser vi att vi även kan spela mot sådana här lag, säger han och fortsätter:

– När jag kommer in till killarna i omklädningsrummet så är det tyst, jag säger att jag är stolt över den attityden. Men vi möter England och vi ska vara stolta över prestationen, säger han.

U21-EM-premiär och förhoppningarna var höga på Håkan Ericsons landslag, trots att ett starkt England stod för motståndet.

Den första halvleken präglades av ett tufft närkampsspel och ett spelövertag för England, som skapade många fasta situationer. Sverige hade två ledningschanser som Pawel Cibicki var inblandad i.

Efter knappt en timmes spel fick Cibicki läge vid straffområdeslinjen efter en rensning. Högerbredsidan såg välriktad ut och närmade sig bortre krysset, men träffade ribban.

Knappt tio minuter senare rann Carlos Strandberg igenom men avslutade utanför. Kort senare hade England en ribbträff efter ett distansskott som styrdes i ribban via ett svenskt försvarsben.

ANNONS