Sebastian Eriksson är en viktig spelare i Hyltebruks IF och får nu Lilla dribblern som bästa manlige spelare detta märkliga fotbollsår 2020.
Sebastian Eriksson är en viktig spelare i Hyltebruks IF och får nu Lilla dribblern som bästa manlige spelare detta märkliga fotbollsår 2020. Bild: Jari Välitalo

Vann SM-guld i HBK – nu prisas Sebastian igen

Han har tränat under Jonas Thern och blivit svensk mästare. Sebastian Eriksson, 26, från plantskolan Hyltebruks IF får Lilla dribblern som årets herrspelare i HP:s spridningsområde.
– Det känns jättekul, men jag blev chockad när jag fick beskedet, säger han.

ANNONS
|

Hyltebruks IF fick ta det tunga steget ner i femman efter förra säsongen och revanschlusten var stor att ta raka vägen tillbaka till fyran.

Tränarduon Egzon Maholli och Tobias Örnstedt, som kom in i slutet av 2019, gjorde stor succé och under ett års tävlingsmatcher var Hyltebruk obesegrat. Med två omgångar kvar var uppflyttningen klar och då gjorde det inte så mycket att klubben förlorade de avslutande matcherna mot Kungsbacka City och Galtabäck.

Ny roll som offensiv mittfältare

Stor del i framgången har Sebastian Eriksson som gjorde sju mål på elva matcher i sin nya roll som offensiv mittfältare.

– Det har gått bra hela året. Vi har varit många på träningarna och då blir det bättre kvalité överallt. Det har till och med varit så att tränarna inte haft helt enkelt att ta ut truppen, skrattar Sebastian Eriksson.

ANNONS

Fotbollen har alltid betytt mycket för Sebastian. Redan som 16-åring började han på fotbollsgymnasiet på Johan Bauer i Värnamo och där stannade han i två år. I Småland hade bland annat tidigare landslagsstjärnan Jonas Thern som tränare i skolan och i IFK Värnamo.

SM-guld i HBK unde Jingblad

Men det sista året valde den unge mittfältaren att flytta till Halmstad i stället och fortsätta på John Bauer här samt spela i Halmstads BK.

– Vi hade ett riktigt bra lag och vann U19-SM 2012. Vi hade Mats Jingblad som tränare och i laget spelade bland annat Malkolm Nilsson Säfqvist, Marcus Johansson, Ardian Rexepi och Shkodran Maholli. Jag spelade på mittfältet tillsammans med Kristoffer Thydell, berättar Sebastian.

Han tränade lite med A-truppen samma år, men fick aldrig något kontrakt och flyttade därför hem till Hyltebruk i stället.

Där har han stannat kvar.

– Jag har fortsatt spela för att det är kul och för att sammanhållningen är så bra i klubben. Många av oss har umgåtts sedan vi var små och då blir det roligare.

– Det var blandade känslor när vi ramlade ner i fjol, men nu har vi fått vara dominanta i den här serien, vunnit lite matcher och fått upp självförtroendet.

Vad tror du om era chanser i fyran nästa år?

ANNONS

– Jag tror att vi får behålla laget och kan vi förstärka på någon position så tror jag att det kan gå bra. Serien kommer säkert att bli jämn.

Hylte kommun – en plantskola

Han kommer i från en kommun som fostrat många duktiga spelare som Robert Andersson från Torup, Håkan Svensson, Rydöbruk och då Shkodran Maholli, Hyltebruk. Även tidigare HBK:aren Sead Haksabanovic, nu i Norrköping, är uppvuxen där.

Sebastian har inga planer på att flytta till en klubb högre upp i seriesystemet – nu är nästa mål att göra det bra i fyran i stället.

Till vardags jobbar Eriksson som lagerarbetare på AJ-produkter utanför Halmstad och har så gjort sedan han slutade skolan för sju år sedan.

Trots pandemin har han och arbetskamraterna mycket att göra.

– Ja, jag ska jobba övertid nu efter den här intervjun och så händer det att vi arbetar över även på lördagarna. Men det är bara bra att vi har fullt upp nu under pandemin.

Lite om Sebastian Eriksson

Ålder: 26 år.

Familj: Flickvän Amilia, mamma, pappa och två bröder.

Bor: Radhus i Hyltebruk.

Yrke: Lagerarbetare.

Klubbar: IFK Värnamo, Halmstads BK och Hyltebruks IF.

Favoritlag: Tottenham.

Sagt om Sebastian: ””Sätter alltid laget före jaget och är genom sin arbetsinsats och talang en värdig vinnare. Han har genom en fantastisk vänsterfot gjort många fina mål på distans.” (Solbritt Karlsson och Carina Åhman, som delar på ordförandeskapet i Hyltebruks IF)

LÄS MER: Målvakten blev måldrottning: ”Har lite fördel”

LÄS MER: Peter Blomqvist: ”Det här har varit vår säsong”

ANNONS