Vändningen: Träningsmatcher tillåts igen

Svenska Fotbollförbundet tillåter återigen träningsmatcher – och går samtidigt emot Riksidrottsförbundets bedömning.
Efter beskedet öppnar Hallands Fotbollförbund återigen upp för träningsmatcher i april, men cuper är fortsatt inte tillåtet.
- Det är ju en typ av tävling, säger HFF:s distriktschef Peter Upphoff.

ANNONS
|

Så sent som i onsdags meddelade Svenska Fotbollförbundet, efter nya direktiv från Folkhälsomyndigheten och uttalanden från Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, att träningsmatcher, tävlingar och cuper ställs in tills vidare.

Men efter att FHM förtydligat sina riktlinjer och tillåter träningsmatcher som samlar färre än 50 personer så länge de allmänna råden i övrigt kan följas för att begränsa smittspridning, öppnar svensk fotboll återigen upp för att träningsmatcher får spelas.

– De (SvFF) gör bedömningen, så vitt jag bedömer, att de klarar de här folkhälsokraven som myndigheten ställer upp. Det är precis så det ska fungera. Det är de som står för besluten och vi står för det mer övergripande så jag har inga problem med det, säger Björn Eriksson till TT.

ANNONS

Han påtalar att RF inte fattar beslut utan ger allmänna råd till de 71 olika specialidrottsförbundet i landet.

Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson säger att förbundet nu har gått tillbaka till de riktlinjer man hade i onsdag.

HFF öppnar för matcher igen

Från Hallands Fotbollförbunds sida följer man fortsatt SvFF:s rekommendationer och tillåter återigen att träningsmatcher spelas.

Efter förra beskedet ställdes inlagda träningsmatcher under april in. Nu öppnar man för att lagen ska återkomma med beställning av domare ”för matcher som kan spelas tidigast den 10 april”, skriver HFF på sin hemsida.

HFF skriver också att ”genomförande av träningsmatcher sker fortfarande med beaktande av de riktlinjer som SvFF anger.” Man betonar fortsatt vikten av att inte göra några ”onödiga resor” för att spela träningsmatcher.

- För det första vill vi att alla ska fortsätta träna och tar chansen att träna rejält och nöta på det man tränar på. Om inte annat för ekonomin och det lokala aktivitetsstödet. För det andra vill vi inte bidra till att flytta smittan, det är viktigt att komma ihåg varför Svenska Fotbollförbundet gör dessa restriktioner. Det är svårt att hävda att en resa till en bortamatch är en helt nödvändig resa i det här perspektivet, säger Peter Upphoff, distriktschef på HFF.

ANNONS

Restriktionerna mot cuper kvarstår dock.

- Det är ju en tävling och allt typ av tävling ska strypas. Men har de fått tillstånd att hålla en cup är det helt okej om man kan flytta den till ett annat datum.

ANNONS