Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Utvecklingslägret sprids ut – efter ett halvt sekel i Halmstad

I 55 år har utvecklingslägret i fotboll för 15-åriga tjejer och killar arrangerats i Halmstad.
Det kommer det även att göras till sommaren men i mindre utsträckning än tidigare.

Fem orter kommer i sommar att arrangera utvecklingsläger för tjejer och killar i 15-årsåldern.

Det gör att en 55 år gammal tradition bryts där lägret varit baserat i Halmstad som ensam ort tidigare.

– Dels gör det att fler spelare kan delta och även ledarutbildningen kan genomfras på fler ställen så att fler kan delta och ta del av utbildningen, säger Claes Eriksson på Svenska Fotbollförbundet till P4 Halland.

Det innebär att det blir fem regionala utvecklingsläger i stället för ett centralt och det är ett pilotprojekt som kommer att genomföras under sommaren 2021 och sedan utvärderas.

”Är där som en individ”

Att det dessutom blir flera regionala utvecklingsläget gör att färre spelare kommer att delta.

– Utvecklingslägret har varit lagbaserat där man tillhör ett lag från ett område, ett distrikt och då har Hallands Fotbollsförbund kommit till ett utvecklingsläger med 16 tjejer eller 16 killar. Nu är det färre spelare och man är där som en individ, inte som ett lag, säger Eriksson till P4 Halland.

För Cristel Brorsson, ordförande på Hallands fotbollförbund, kommer inte beskedet som någon överraskning.

– Vi har egentligen ingen direkt kommentar till det här. Detta har varit uppe och processats bland distriktsförbunden så detta var ingen nyhet för oss, säger hon och fortsätter:

– Vi vet inte vilka orter som lägren kommer att läggas på, vi är inte iblandade i den processen utan det är Svenska Fotbollförbundets utvecklingsläger som de har skött och som de beslutar om.

Varit emot selekteringen

Halland har under de senaste åren bojkottat utvecklingslägren och valt att inte skickat några ungdomar till dem.

– Vi har varit emot selekteringen av 15-åringar till dessa utvecklingsläger, inte själva innehållet, förklarar Brorsson som tycker att pilotprojektet med flera utvecklingsläger spridda över hela Sverige är ett steg i rätt riktning.

– Jag tycker det är bra med regionala läger för spelarna i stället för att de ska åka långt till ett enda ställe. Med det här pilotprojektet behöver de kanske inte resa så långt för att delta, säger hon.

Lägret stannar i Halmstad

Ann Johansson, chef för CVB projekt och evenemang på Destination Halmstad har fått beskedet att Halmstad är en av orterna som även denna sommar kommer att stå som värd för utvecklingslägret.

– Utvecklingslägret har blivit som en institution i Halmstad eftersom det har varit här så länge, lägret förknippas ju med Halmstad. Det är klart att det påverkar oss om det skulle försvinna, säger hon och fortsätter:

– Jag har fått besked om att lägret kommer att fortsätta i Halmstad precis som vanligt men med färre deltagare. Det är jätteroligt för oss och väldigt viktigt. Ett läger i Halmstad där barnen deltar och resten av familjen är med är bra för oss eftersom familjerna ofta väljer att komma tillbaka hit igen.

Fler lokala sportnyheter hittar du här