Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Segerviss tränare. Feras Aldamen instruerar sina spelare i en högljudd halvtidsgenomgång. Han tror att laget kan ta klivet upp till division 6 direkt.

Unika laget siktar på uppflyttning

Halmstad Inter FC är minst sagt unikt i Hallandsfotbollen. Laget består enbart av asylsökande. Till helgen gör de debut i division 7.

Det är väldigt energiskt när HP-sporten besöker Halmstad Inters genrep mot Arvidstorp.

Tränare Feras Aldamen pushar på sitt lag från sidlinjen – och får minst sagt utdelning.

Det hinner inte gå mer än knappt tio minuter innan hemmalaget, i sina nya blå dräkter, tryckt in 1–0 efter ett friläge.

De blir förvisso straffade ganska fort, då Arvidstorp kvitterar till 1–1 strax därefter, men den här matchen tillhör Halmstad Inter.

Strax före halvtid sätter Basel Kousa 2–1-målet snyggt via den vänstra stolpen. I andra halvlek har Alaa Eddin Alezzi egen show och sätter både 3–1 och 4–1.

Matchen slutar 5–3 sedan Halmstad Inter tryckt in ännu ett mål på hörna, Arvidstorp gjort två snabba på slutet och målvakten Mohammed Al Najjar bjudit på ett par vassa räddningar.

Och visst, stundtals ser det ganska opolerat ut. Tajmingen i duellspelet finns inte riktigt där och vissa passningar går ganska galet. Men intentionerna finns där, och framför allt – glädjen.

Vad betyder det för de här killarna att få spela fotboll?

– Det är bara att komma till omklädningsrummet och lyssna, så förstår du. Det är väldigt viktigt för dem. De har ingen familj här, de har inga pengar, men de har fotbollen. Det är en otrolig glädje i laget, säger tränare Feras Aldamen.

Laget består i dagsläget enbart av asylsökande från oroliga länder som exempelvis Syrien, Afghanistan och Eritrea. Vissa har varit i Sverige i ett år, andra i bara några månader.

På lördag ska de spela sin första division 7-match i fotboll.

– Om man ser till hur det har gått i träningsmatcherna, vi har vunnit alla tre vi har spelat, så kommer det gå bra. Vi har mycket bra spelare. Jag tror att vi kan gå upp till sexan, säger Aldamen, som själv kom till Sverige från Syrien för drygt ett och ett halvt år sedan.

Lars Jansson är eldsjälen som har dragit igång laget. Han kände att han ville hjälpa till på något sätt. Efter att ha kontaktat Röda Korset fick han kontakt med Feras, som sedan tidigare tränade ett korplag, och intresset för det nya laget har varit stort.

– Nästan för stort. Det är svårt att hantera alla och allt pappersarbete med registreringarna när de inte har svenska personnummer, säger Jansson.

Du som har varit med sedan starten, vad tror du om lagets chanser i år?

– Det finns mycket teknik i laget, men själva lagspelet är inte riktigt intränat ännu. Men det kommer.

Egentligen spelar det ingen roll om de klarar av att ta steget till sexan eller inte.

Halmstad Inter FC är redan vinnare.